boto retorn a inici
MENÚ

Risc de nova plaga de quarentena en Blat de Moro: Spodoptera frugiperda

Dilluns, 15 de juliol 2019

Risc de nova plaga quarentena en Blat de Moro a la regió Mediterranea: (Spodoptera frugiperda) coneguda com l’oruga militar tardana. Es un lepidòpter  molt polífag que pot causar danys en cultius extensius com  blat de moro, arròs, alfals etc. Actualment no es té constància de la seva presència a Europa encara que s’ha interceptat ocasionalment i destruït durant el transport de material vegetal pel territori Europeu. Però segons la EPPO la regió Mediterrània es adequada per al seu establiment degut a la seva amplia gama de plantes hostes.

La plaga esta establerta al continent Americà, Àfrica i actualment a Asiàtic. Cal tenir en compte que ha costat a la economia africana milers de milions d’euros en pèrdues des de que la plaga americana es va detectar per primer cop l’any 2016 al continent. En dos anys s’ha propagat  a 40 països  africans principalment degut a que les femelles són capaces de recórrer més de 95 km per la nit. Actualment es localitza a la franja del Sàhara. Els models predictius desenvolupats per la Comissió Europea demostren que la plaga podria arribar al Sud d’Europa pel Mediterrani.  D’aquí que des de el DARP s’estigui realitzant un seguiment de la plaga.

DANY EN CAPDELL
DANY EN FULLES
DANY EN PANÍCULA
LARVA

Pot tenir de 1 a 5 generacions depenent de la climatologia. L’adult es de coloració marró i d’hàbits nocturns. La femella te una capacitat de posta de fins a 300 ous i la diposita sota les fulles. Les larves passen normalment per 6 estadis,  el color varia segons l’alimentació però en general son fosques amb tres ratlles pàl·lides estretes i longitudinals, i en el front  del cap es distingeix una “Y” invertida. Un cicle sencer fins arribar a la següent posta pot ser de   2 mesos.

Els danys que pot ocasionar la larva durant els primers estadis de desenvolupament de la planta poden ser de dos tipus, tallant la planta a nivell del sòl o defoliant-la parcial o totalment. A partir de la 6ª fulla el dany es centra en el cabdell i en l’ultima etapa del cultiu la panícula, barbes i grans. 

Per tal d’evitar la seu establiment és molt important detectar-la el més aviat possible. Per aquest motiu, a part de la xara de monitoreig del DARP en col·laboració amb les Associacions de Defensa vegetal, per part dels particulars si es detecten símptomes similars cal avisar immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP.

Fotos: EPPO i larva de Bayer Corp Science

AUTORS

  • Jordi Mateu

    Servei de Sanitat Vegetal. DARP

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram