El zabre és un insecte que pot ser plaga en les parcel·les de cereals en determinades condicions, però sobretot és un problema reincident cada any en les parcel·les, de forma que en més o menys mesura sempre s’ha de considerar la possibilitat de la seva presència. Si s’observen danys caldrà actuar de manera raonada i eficient.
La forma més agressiva és la larva, perquè s’alimenta dels grans de sembra en germinació i de les plantes joves en formació. Mesura uns 30 mm de llarg i presenta en el seu abdomen unes bandes fosques característiques.
L’adult té forma allargada, marró fosc i mesura entre 12 i 18 mm. S’alimenta de grans encara lletosos del cultiu. La gran majoria d’adults mor al començament de l’hivern.
El zabre és el nom comú d’un insecte de nom Zabrus tenebrioides Goeze, de la família dels coleòpters o escarabats i té hàbits nocturns.
Les infestacions de zabre a les parcel·les de cereal poden comprometre la correcta instal·lació del cultiu després de la sembra
Adult de zabre del cereal. Font: borauhermanos.com
Després de la sembra i la germinació del gra, quan emergeix el cereal, s’observen plantes amb fulles rosegades o enrotllades, tapant un petit forat al terra, així com petits munts de terra als voltants dels forats de sortida, normalment al costat de les tiges del cereal. Sovint els danys s’observen a rodals o a les vores de les parcel·les, i es poden estendre després a la resta del cultiu.
Les larves surten entre mitjans de setembre i principis d’octubre. Les tardors suaus i humides amb períodes favorables llargs poden provocar danys importants, sobretot continuen amb hiverns suaus.
El període d’activitat larvària es manté des de setembre fins a finals d’abril. A partir d’aquest moment es formen les pupes. L’adult apareix a partir de la segona quinzena de maig.
Els primers danys es detecten sobre cereal renadiu i posteriorment en cultiu establert, durant els mesos de novembre i desembre, després de la sembra.
El període més crític del cereal per aquesta plaga és des del naixement fins l’estadi de tres fulles.
Aplicació insecticida al sòl en presembra. Es pot fer a base de clorpirifos (diversos productes comercials) o bé lambda cihalotrin. Cal repartir el producte de la forma més uniforme possible a la parcel·la o la zona que es veu afectada.
Aplicació d’insecticida postsembra. Desprès de la naixença i en detectar els primers danys, cal fer el tractament el més aviat possible.
Es pot fer el tractament a tota la parcel·la o bé a només als rodals o zones afectades. Per la major activitat que presenten les larves, és millor fer les aplicacions a primera hora del matí o cap al tard.
Tractament insecticida a la llavor.
És convenient seguir les recomanacions de mesures agronòmiques. No existeixen productes autoritzats per a la plaga en aquest tipus de producció.
Foto portada: Pavel Krásensky (www.naturfoto.cz)
Jaume Almacellas
Servei de Sanitat Vegetal. DARP
Jordi Mateu
Servei de Sanitat Vegetal. DARP