boto retorn a inici
MENÚ

L’IMPACTE DE PREUS EN ELS CEREALS

Dilluns, 30 de maig 2022

En els últims temps les notícies s’han omplert de paraules com: guerra, Ucraïna, Rússia, electricitat, gas, cereals, preu just…. però com ens està afectant? La inquietud en el sector productor ja va començar amb la pandèmia de COVID-19, i de manera més accentuada des de la segona meitat de 2020, quan els preus de les primeres matèries es van començar a disparar.

Un exemple és el blat de moro, que en aquests dos anys ha passat de cotitzar 181 €/tona a mitjans de maig de 2020 (preu Llotja de Cereals de Barcelona) fins als 389 €/tona aquest 2022. Un altre cas el trobem en el blat, que en aquest mateix període ha més que doblat el seu preu: 200 €/tona al 2020 i 410 €/tona enguany.

El que està clar és que l’impacte de la pandèmia, on l’especulació en els mercats per part de fons d’inversió, una major demanda de la Xina en plena recuperació post PPA i unes previsions menys optimistes en els collites en molts països productors clau com EUA, Brasil o Argentina van tenir molt a veure en l’increment dels costos de les primeres matèries.

Aquest 2022 havia de ser l’any del retorn a certa normalitat, però l’esclat de la guerra Rússia-Ucraïna ho va fer trontollar encara més tot, amb importants distorsions a l’alça en els preus dels combustibles, dels adobs i de pràcticament tot els inputs necessaris per la producció.
Com ja és conegut, Ucraïna és el graner d’Europa, i Catalunya en depenia en gran part. Només cal veure que, amb les dades recopilades per QualimaC, l’any passat a Tarragona prop del 17% de primeres matèries van provenir d’aquest país. Avui, amb els ports del mar Negre tancats, les previsions de tenir subministraments d’aquest país, són poc esperançadores. Això ha provocat que el sector busqués nous mercats proveïdors, com per exemple blat de moro i sorgo dels EUA i Canadà, o s’avancessin les arribades de blat de moro de Brasil. Així, ara per ara, el subministrament està garantit, però pagant uns preus mai vistos fins ara pel consumidor.

Sumat a això, segons el darrer informe MARS (Monitoring Agricultural Resources) publicat per la Comissió Europea ja destaca unes condicions més seques de l’habitual en moltes parts d’Europa i dèficits de pluja importants a França, el nord de Bulgària i el sud i l’est de Romania, entre d’altres. Així s’espera una caiguda generalitzada dels rendiments, sobretot del blat i de l’ordi de primavera. De totes maneres aquests actualment es mantindrien avui per avui per sobre de la mitjana de 5 anys, tot i que les precipitacions que puguin haver-hi durant les properes setmanes seran necessàries per mantenir el potencial de rendiment. A Espanya la situació seria similar a la d’Europa, i a Catalunya després de la calor d’aquest maig, sumat a la manca de precipitacions abundants fan preveure també una campanya molt complicada. Aquesta situació està provocant que el diferencial de preu entre la collita vella i la collita nova pràcticament hagi desaparegut, provocant un allargament en el temps de la situació de preus elevats pels cereals.

AUTORS

  • ASFAC

    Associació Catalana de Fabricants d'Aliments Compostos

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram