Les darreres campanyes s’han assajat les noves varietats comercials de blat tou d’hivern a l’interior de Girona, als secans frescals i als secans semifrescals. Tot i que en general les seves produccions no han diferit de forma significativa, d’entre les varietats que s’han assajat un mínim de 5 anys es podria destacar uns bons rendiments en totes les zones d’ORLOGE, LG RUFO i MARCOPOLO. També han mostrat uns bons rendiments FILON, PIBRAC, IDALGO i LG FORTUNATO, entre altres.
GIRONA INTERIOR. Les varietats assajades un mínim de cinc anys en aquesta zona agroclimàtica no han mostrat diferències significatives de producció entre sí. No obstant, es podria destacar LG RUFO, ORLOGE, BASILIO, RGT TOCAYO, FILON i PIBRAC que han mostrat un rendiment més alt que el testimoni MARCOPOLO. Entre els blats assajats durant quatre campanyes tampoc s’han observat diferències significatives en producció, tot i així els rendiments més elevats els han presentat LG FORTUNATO i PRESTANCE.
SECANS FRESCALS. En cinc anys d’assaig no s’han observat diferències significatives de producció entre les varietats. Tot i així destaca FILON amb un rendiment superior que el testimoni. Amb els resultats de 4 anys, els blats que han mostrat els rendiments productius més elevats han estat GANDUJA i PRESTANCE, tot i que sense diferències significatives amb la resta de genotips.
SECANS SEMIFRESCALS. En cinc any d’assaig les varietats que han mostrat un índex productiu superior al testimoni MARCOPOLO han estat ORLOGE, PIBRAC, IDALGO, CAMARGO i LG RUFO, tot i que sense diferències significatives amb la resta. Amb quatre anys de dades els blats assajats tampoc no han mostrat rendiments significativament diferents, però es pot fer menció al bon rendiment obtingut per LG FORTUNATO, GANDUJA i LG ASTERION.
Els blats que han mostrat una data d’espigat més precoç han estat RGT TOCAYO i IDALGO, seguides de CAMARGO, BASILIO, LG FORTUNATO, LG MACHADO, CHAMBO i PROTANO; per contra la que ha mostrat una data d’espigat més tardana ha estat GANDUJA.
Amb l’alçada de les plantes destaca CAMARGO, per ser notablement més baixa que la resta de varietats. Pel que fa a la susceptibilitat a l’ajagut els blats que s’han mostrat més sensibles han estat sobretot LG LORCA amb dos anys de dades, i en els darrers quatre anys també RGT TOCAYO, LG RUFO, ORLOGE, IDALGO i RGT CAMPURRIANO.
Pel que fa a la susceptibilitat a cendrosa, les que han mostrat una major afectació han estat BASILIO, IDALGO, LG LORCA, RGT ROMERO i SY PASSION. Pel que fa al rovell bru, la varietat amb una menor resistència ha estat RGT TOCAYO, i en menor mesura també han mostrat sensibilitat a la malalties les varietats CAMARGO, CELEBRITY, CHAMBO, GANDUJA, LG FORTUNATO i PIBRAC.
D’entre els blats assajats, els que han presentat un pes hectolítric superior han estat IDALGO, PIBRAC, PRESTANCE i PROTANO. Els que han mostrat un contingut més elevat de proteïna han estat ORLOGE i PROTANO, seguides de BASILIO, LG RUFO, PIBRAC, RGT CAMPURRIANO, MARCOPOLO i RGT ROMERO.
Joan Serra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Josep Anton Betbesé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Roser Sayeras
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Eduard Ribas
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Andrea López
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Fañé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Judit Recacha Borrell
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Jordi Doltra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Maria Boix
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Teresa Font
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Jordi Santolino
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles