Les varietats amb un millor comportament productiu al litoral de Girona tant en l’assaig tractat com sense tractar amb fungicida han estat VALEROSO, RGT COPLAC i LG RELAMPAGO en quatre anys. Amb dos anys de dades destaca per un elevat rendiment RUMBOSO. A la zona de l’interior de Girona no s’han observat diferències significatives en producció amb quatre, tres i dos anys d’assaigs. La varietat RUMBOSO ha presentat el pes específic més elevat, mentre que BONDADOSO, RGT COPLAC i VIVACIO han tingut els continguts en proteïna més elevats.
GIRONA LITORAL. Els assaigs de triticale de la Tallada d’Empordà tractat i no tractat amb fungicida de la campanya 2023-2024 han estat anul·lats. És per aquest motiu que es mostren els resultats de les últimes campanyes amb les varietats que estaven previstes d’assajar aquest any.
El comportament productiu de les varietats ha estat similar tant quan han rebut un tractament fungicida com quan no hi ha hagut aquesta protecció. No s’observen diferències significatives entre varietats, tot i així VALEROSO, RGT COPLAC, LG RELAMPAGO i VIVACIO han obtingut millors rendiments que el testimoni BONDADOSO. En tres anys també mostra un bon comportament productiu RGT BELLOTAC, mentre que en dos anys d’assaigs destaca la producció del RUMBOSO.
GIRONA INTERIOR. A la zona de l’interior de Girona no s’han trobat diferències significatives de producció entre les varietats assajades durant quatre, tres i dos anys. No obstant això, en tres anys es pot destacar l’elevat rendiment que ha presentat RUMBOSO. Finalment també és destacable l’elevada producció que han mostrat AIROSO i TALAVERA, assajades només 2 anys.
Les varietats més precoces a espigat han estat RGT BELLOTAC, LG RELAMPAGO i BONDADOSO. Per contra els que han presentat una data d’espigat més tardana han estat RGT ELEAC, HUGO i TRIMOUR.
Els genotips més alts ha estat HUGO, TRIMOUR i RGT BELLOTAC, mentre que RUMBOSO han estat el més baix. El més sensible a l’ajagut ha estat VALEROSO. Pel que fa a la sensibilitat a malalties foliars, TRIMOUR ha estat la que ha presentat una major sensibilitat a la cendrosa, seguit per RGT CENTSAC i RGT ELEAC. Pel que fa al rovell bru, RUMBOSO ha presentat una resistència molt baixa, seguit de RGT BELLOTAC.
Les varietats HUGO i RGT CENTSAC han mostrat una densitat d’espigues més elevada que la resta. Respecte la qualitat del gra AIROSO i RUMBOSO han presentat un major pes específic, i en quant al contingut en proteïna destaquen BONDADOSO, RGT COPLAC i VIVACIO amb els valors més alts. Els genotip que presenten un pes del gra més elevat són RGT COPLAC i TALVERA; pel contrari, RGT ELEAC i RGT CENTSAC són els que ha presentat un pes del gra més baix.
Joan Serra
Josep Anton Betbesé
Roser Sayeras
Andrea López
Eduard Ribas
Joan Fañé
Judit Recacha Borrell
Jordi Doltra
Maria Boix
Teresa Font
Jordi Santolino