boto retorn a inici
MENÚ

RESULTATS DE LES NOVES VARIETATS DE BLAT TOU DE PRIMAVERA

Dijous, 24 d'octubre 2024

Amb quatre anys de dades les varietats que han mostrat uns majors rendiments als regadius de Lleida han estat RGT TOCAYO i CHAMBO, mentre que a la zona de Girona litoral el més productiu ha estat RGT MACARENO. Els tractaments fungicides han produït un increment del rendiment en totes dues zones. Les varietats més precoces a espigat han estat IDALGO i RGT PANIGALE. Els genotips han tingut uns valors mes elevats de proteïna han estat VALBONA, LG ACORAZADO i LG ANCIA.

GIRONA LITORAL. Dels blats assajats cinc anys, RGT MACARENO ha estat el més productiu, amb un rendiment significativament més elevat que la varietat LG ACORAZADO. També han tingut un bon comportament productiu LG MERCURIUS, RGT MIKELINO, ARTUR NICK, RGT PISTOLO i LG ANCIA. Amb tres anys d’assaigs, a part d’RGT MACARENO, el testimoni ARTUR NICK també ha mostrat una producció significativament més elevada que LG ACORAZADO. Tot i que sense diferències significatives, també han presentat un rendiment elevat els genotips SANTAELLA i LG REVENTON assajats tres anys. D’entre les varietats assajades dos anys destaca l’elevada producció de LG BAROJA.

Figura 1.- Resultats productius de les varietats assajades a la localitat de la Tallada d’Empordà (el Baix Empordà) les darreres cinc campanyes.

En la mateixa zona, quan les varietats han rebut un tractament fungicida, s’han observat uns resultats similars. Amb cinc i tres anys d’assaigs RGT MACARENO i RGT PISTOLO han estat significativament més productives que LG ACORAZADO. D’entre els genotips assajats durant 2 anys destaquen per uns rendiments elevats LG BAROJA, LG GARCILASO i ACUNA. L’aplicació de tractament fungicides ha produït un increment mitjà del rendiment dels blats assajats de 160 kg/ha.

Figura 2.- Resultats productius de les varietats assajades amb un tractament fungicida a fulla bandera a la localitat de la Tallada d’Empordà (el Baix Empordà) les darreres cinc campanyes.

REGADIUS DE LLEIDA. Les varietats assajades en aquesta zona agroclimàtica no han mostrat diferències significatives de producció entre si en quatre, tres ni dos anys d’assaig. No obstant això, en quatre anys de dades els que han presentat uns rendiments més elevats han estat RGT TOCAYO i CHAMBO. Les varietats LG ANCIA i LG MERCURIUS, assajades tres anys, han obtingut uns rendiments elevats, així com també es pot destacar l’elevada producció del genotip LG REVENTON, amb dos anys de dades.

Figura 3.- Resultats productius de les varietats assajades a la localitat de Sucs (el Segrià) les darreres quatre campanyes.

Els rendiments de les varietats quan han rebut un tractament fungicida han estat similars als de l’assaig sense tractar. Les varietats que han mostrat una major resposta al tractament han estat CHAMBO i RGT TOCAYO. La protecció ha suposat un increment mitjà de l’assaig d’un 2% en producció.

Figura 4.- Resultats productius de les varietats assajades amb un tractament fungicida a fulla bandera a la localitat de Sucs (el Segrià) les darreres quatre campanyes.

Totes les varietats assajades presenten les espigues amb arestes excepte CHAMBO. Les dues varietats més precoces a espigat han estat LG ACORAZADO i RGT PANIGALE; mentre que, les més tardanes han estat CHAMBO i RGT MACARENO.
Els blats que han presentat una major alçada han estat LG GARCILASO, RGT PISTOLO, RGT MACARENO, RGT MIKELINO i ROTA; mentre que els més baixos han estat LG ANCIA i RGT PANIGALE. La varietat RGT PISTOLO és la que ha mostrat més sensibilitat a l’ajagut.
La major susceptibilitat a malalties foliars s’ha observat amb el rovell bru en les varietats RGT TOCAYO, ALFARRAS i LG REVENTON. Pel que fa a la cendrosa, la varietat més susceptible ha estat SANTAELLA, seguida per RGT PANIGALE, LG ACORAZADO i LG GARCILASO.
Les varietats que han presentat un major contingut en proteïna han estat VALBONA, LG ACORAZADO, LG ANCIA i LG GARCILASO. La varietat amb una millor aptitud per a la panificació ha estat LG ACORAZADO (grup 1).

Figura 5.- Taula de característiques de les varietats de blat de primavera, elaborada a partir dels resultats dels assajos de la Tallada d’Empordà (el Baix Empordà) i Sucs (el Segrià) les darreres campanyes. Les classificacions en cursiva a la taula cal considerar-les com a provisionals.

AUTORS

  • Joan Serra

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Josep Anton Betbesé

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Roser Sayeras

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Andrea López

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Eduard Ribas

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Joan Fañé

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Judit Recacha Borrell

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Berta Cunill

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Jordi Doltra

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Maria Boix

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Teresa Font

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Jordi Santolino

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram