boto retorn a inici
MENÚ

El control de males herbes en postemergència

Dimecres, 12 de desembre 2018

Les aplicacions d’herbicida en postemergència tradicionalment han estat la tècnica més emprada per al control de males herbes en els cereals d’hivern.  La generació de resistències als principals grups d’herbicides utilitzats en aquest moment juntament amb una reducció dels preus dels productes de preemergència han afavorit una diversificació en els moments d’aplicació fent més freqüents les aplicacions en preemergència del cultiu.

Malgrat tot, no totes les males herbes es poden controlar en preemergència. A la vegada, sovint,  les condicions de l’explotació i les condicions climàtiques tampoc permeten aquest tipus d’aplicacions fent necessàries les intervencions un cop els cereals ja han emergit. 

El control mecànic, sobretot en males herbes de fulla ampla en postemergència també és una opció a tenir en compte, obtenint-se bones eficàcies a la vegada que es redueix la utilització de productes fitosanitaris.

Així, les intervencions en postemergència dels cereals d’hivern, ja sigui amb mitjans mecànics o amb herbicides també són molt utilitzades.

Algunes consideracions a tenir en compte  en l’aplicació d’herbicides en postemergència són les següents:

Estadi Fenològic- Normalment com menys desenvolupades estan les males herbes més sensibles són als herbicides en postemergència.  Es recomana aplicar quan les males herbes gramínies no tenen més de 2 fulles i les de fulla ampla no fan rosetes de més de 3 cm.  L’estadi fenològic, per tant, determinarà en gran mesura l’eficàcia obtinguda o la dosi a aplicar.

Cal tenir en compte que si les intervencions són molt precoces hi ha més risc de provocar alguna fitotoxicitat. Aplicacions quan  el coleòptil traspassa la superfície del sòl o quan la primera fulla encara no l’ha travessat, estadis BBCH 09-10, tenen més risc de provocar algun tipus de dany al cultiu

No repetir el mateix herbicida que l’any anterior.  En les zones on encara no s’han generat resistències a un o tots els herbicides de postemergència, per allargar la vida d’aquests productes es recomana alternar cada any herbicides de grups químics (grups HRAC a la taula) diferents i a poder ser també moments d’aplicació.  Les rotacions amb pèsol o colza, per regla general permeten una major alternança de grups químics.

Nivell d’infestació. Infestacions elevades requeriran quan sigui possible dosis més elevades per a obtenir eficàcies acceptables i al revés en les infestacions petites. En els casos en que les infestacions son anormalment altes, més de 200 plantes/m2, cal revisar la forma de cultivar perquè indiquen que amb la forma de conduir el cultiu s’està afavorint la presencia de les males herbes. Els sistemes d’ajuda a la decisió com l’IPMwise resulten especialment útils a l’hora d’escollir l’herbicida a utilitzar i d’ajustar les dosis en funció de les infestacions i l’estadi fenològic.

Avaluació de les eficàcies obtingudes.  En el quadern d’explotació que les explotacions han d’emplenar en el marc de l’ús sostenible dels productes fitosanitaris, ja hi apareix una columna on es demana reflectir l’eficàcia obtinguda amb el tractament. Aquest aspecte resulta de molta importància a l’hora de detectar de forma incipient l’aparició de resistències, errors en l’aplicació dels herbicides, moment d’aplicació incorrecte, etc.

Condicions d’aplicació. Com en les aplicacions de preemergència, els herbicides  s’han d’aplicar  en correctes condicions, entre elles es recomana no aplicar amb vents superiors a 2,5 m/s, temperatures superiors al 25 ªC o humitats relatives inferiors a 50%. S’han d’escollir els broquets depenent del tipus de herbicida a aplicar per a poder reduir el risc de deriva tot i mantenint les eficàcies en aquest moment d’aplicació.

Els herbicides autoritzats per aplicacions en postemergència a setembre de 2018 són els següents i es poden consultar amb més detall a l’apartat de males herbes de la web del DARP

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram