boto retorn a inici
MENÚ

EL BERNAT MARRÓ MARBREJAT (Halyomorpha halys), COMENÇA A ESTAR ACTIU

Dilluns, 27 d'abril 2020

Com cada any, volem fer un recordatori sobre l’insecte, comunament conegut com el bernat marró marbrejatHalyomorpha halys Stål perquè és una plaga que pot fer molt de mal als nostres conreus. En aquests moments, està sortint dels seus llocs d’hivernació, per dirigir-se a les plantes, ja siguin espontànies o conreades i, per això, hem destar molt atents a la seva presència tant als conreus com en els arbres i arbustos que puguin estar al voltant dels camps. 

El bernat marró marbrejat, es natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees i es va trobar per primera vegada a finals del 2016 a Girona i començaments del 2017 a Barcelona. Des de llavors, es va anar trobant en nombrosos municipis catalans i, actualment, es troba present a les 4 províncies de Catalunya. Es important recordar que es una espècie molt polífaga i que esta citada en nombroses espècies de plantes produint pèrdues econòmiques en cultius fruiters, extensius, hortícoles i també ornamentals. 

A la Figura 1 es pot veure com reconèixer-la quan se l’observa dorsalment. Com es pot veure, te 5 característiques en el seu aspecte dorsal que ens indiquen que es aquesta espècie i no d’altres autòctones a les que es pot semblar. 

Figura 1.- Adult d’Halyomorpha halys en vista dorsal. Foto: cortesia d’Isabel Pujadas, DARP, Barcelona  

A partir de la segona meitat del mes d’abril es poden trobar en les plantes tant adults com immadurs. Els adults son grans, 2 cm de mitjana  i tenen ales per desplaçar-se, mentre que els immadurs son mes petits, no tenen ales (caminen per trobar aliment) i presenten una sèrie de punxes en les voreres externes del cos que comencen davant dels ulls i arriben fins el final de l’abdomen, com es mostra a la Figura 2.   

Per estar segurs de que es tracta d’aquest bernat cal fer-li una foto nítida i desprès reportar la trobada de l’insecte adjuntant la foto feta. Per a reportar es pot triar un dels següents camins: 

  1. pujar-la a la plataforma online especialment oberta pel bernat marró marbrejat: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted  
  2. bé, enviar la foto amb les dades del lloc i planta en la que es va trobar a lemail: adriana.escudero@irta.cat  
  3. En els serveis territorials del Departament d’Agricultura, Ganaderia, Pesca i Alimentació 
Figura 2.- Immadurs d’Halyomorpha halys a on s’observen els neonats entre els ous i una nimfa de quart estadi amb les característiques punxes que bordegen el cos. 

Atès que aquests insectes hibernen en llocs fets per l’home com ara cases, magatzems, barraques, etc., en els mesos de març i abril és freqüent observar-los propers a aquests llocs. La millor manera d’eliminar-los és utilitzant un aspirador com es mostra en el pòster divulgatiu editat pel DARP (Figura 3). No s’han de treure de la bossa de l’aspirador perquè son molt ràpids i s’escapen. Si es fa servir un aspirador de ma o be un bufador de fulles amb el sentit invertit per aspirares pot posar una bossa plàstica petita en el compartiment recollidor, per a després poder tancar-la ràpidament i submergir-la en aigua amb sabó per ofegar els insectes o be exposar-la al sol durant uns dies per a que la calor intensa dintre de la bossa mati els insectes. Hem de ser conscients que quants mes insectes eliminem tant a casa com als voltants dels conreus, millor, perquè així estarem contribuint a disminuir les poblacions. 

Tant adults com immadurs es poden agregar en gran nombre  en el conreu o també en d’altres plantes que poden estar tant als carrers de les ciutats, pobles, carreteres, etc. o en les vores dels conreus. Per això, hem de tenir molt present que tots som dispersors de l’espècie, a causa que aquests insectes s’amaguen en els vehicles de motor (cotxes, camions, tractors, etc.), la qual cosa els facilita colonitzar nous llocs ràpidament. Si els vehicles són a prop d’un arbre, arbust o cultiu amb l’insecte, hi ha una alta probabilitat que aquest vehicle el porti cap a altres llocs i que ningú s’assabenti. 

Figura 3.– Pòster publicat pel DARP el 2019 per informar sobre l’insecte i com eliminar-lo de les cases i d’altres edificacions. 

Convé recordar com son els símptomes de l’atac d’ H. halys en el blat de moro. L’insecte envaeix el conreu quan la panotxa s’ha desenvolupat alimentant-se dels grans en creixement perquè prefereixen els teixits reproductius, els grans endurits (prop de la maduresa fisiològica) no els hi agraden perquè son difícils de perforar amb els seus estiletsEs a dir que molt poc homogènies i amb molt grans inutilitzats. Quan el gra està endurit, els individus deixen el conreu de blat de moro per trobar d’altres plantes que li serveixen com aliment ja siguin fruiters, hortícoles o plantes de les voreres i/dels boscos 

El mes important en aquests moments es mostrejar les poblacions amb el mètode de “frappage”  utilitzant-lo tant en els arbres i arbustos de les vores i marges dels camps com en els conreus, i continuar fent-ho durant tota la temporada. El mètode de “frappage”  consisteix en utilitzar un pal per a donar cops suaus en les branques, posant una safata de color clar sota per a recollir els insectes que cauen. En plantacions mes herbàcies es pot fer servir una xarxa caça insectes normal (Figura 4). 

 Figura 4.- Detall del mètode de “frappage” per arbres i arbustos i de la xarxa entomològica per a plantes herbàcies. 

En el nivell poblacional que ens trobem actualment, el mes probable es que es detectin individus a les cases, en espais verds, en els arbres i arbustos de les voreres dels conreus i també en algun cultiu. Per tant i, en tots els casos, s’ha de reportar immediatament per qualsevol dels tres canals que s’han esmentant al començament d’aquest document. 

ADRIANA ESCUDERO

IRTA

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram