boto retorn a inici
MENÚ

Amaranthus palmeri: DETECCIÓ DE LOTS DE BLAT DE MORO PROCEDENTS DEL BAIX EMPORDÀ AMB PRESÈNCIA DE LLAVORS D’AQUESTA MALA HERBA

Dilluns, 30 de maig 2022

Fins al moment no es tenia constància de cap parcel·la infestada per aquesta mala herba invasora a la zona. Cal extremar les precaucions per tal de detectar el focus i poder actuar ràpidament per evitar-ne la dispersió.

El Servei de Sanitat Vegetal del DACC en el marc de l’estratègia de contenció de la mala herba invasora Amaranthus palmeri a Catalunya, realitza el seguiment de lots de blat de moro i soja destinats a la fabricació de pinsos, amb la col·laboració dels principals fabricants del nostre territori.

En una de les analítiques realitzades s’ha detectat la presència de llavors d’aquesta mala herba en un lot procedent de la comarca del Baix Empordà on fins al moment no es coneixien parcel·les infestades per aquesta mala herba.

Aquest fet, fa necessari extremar les precaucions per detectar possibles parcel·les infestades a la zona i poder actuar amb celeritat per evitar la dispersió de la mala herba.

Els tractaments amb un herbicida de preemergència en blat de moro són la mesura preventiva més eficaç per a controlar aquesta mala herba quan afecta a aquest cultiu.

El setembre de 2020 ja es va detectar una parcel·la de gira-sol infestada a la localitat de Banyoles. En aquell moment, el propietari de la parcel·la, el Servei de Sanitat Vegetal i tècnics de la Cooperativa de Banyoles van eliminar les plantes i van dur a terme una prospecció per la zona per tal de detectar nous focus.

De la mateixa manera que el 2020 és vital detectar amb celeritat les parcel·les infestades actualment a la comarca del Baix Empordà per poder evitar l’expansió d’aquesta mala herba invasora per la zona.

L’Amaranthus palmeri és una mala herba invasora originaria de la part més meridional d’ Amèrica del Nord, que és considerada com una de les plantes més problemàtiques arreu. S’ha descrit que pot provocar pèrdues de fins al 91% del rendiment en blat de moro i de fins al 79% en soja. Atributs biològics com la seva gran capacitat de dispersió per ambients ruderals (vores de camins i carreteres) o bé la seva gran producció de llavor, afavoreixen infestacions greus i sobtades dels conreus. Pot haver arribat amb resistència a la majoria dels herbicides autoritzats a les nostres contrades el que en dificultarà molt el seu control.

Podeu trobar més informació al següent enllaç:

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_05_males_herbes/fulls-informatius/fitxers-binaris/amaranthus-palmeri-baix-emporda.pdf

AUTORS

  • Josep Mª Llenes

    Unitat de Malherbologia Servei de Sanitat Vegetal. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram