boto retorn a inici
MENÚ

RESULTATS DE LES COLZES CLEARFIELD A L’INTERIOR DE GIRONA

Dijous, 28 de juliol 2022

Les varietats de colza CLEARFIELD es caracteritzen per la seva tolerància a l’aplicació de l’herbicida Imazamox. El seu potencial productiu és lleugerament inferior al dels millors híbrids convencionals. Les més precoces a iniciar la floració són VESTAL CL i CARLTON CL. Entre les varietats CLEARFIELD, la que mostra un major contingut en greix és INV1266 CL.

Els híbrids de colza CLEARFIELD es caracteritzen per la seva tolerància a l’aplicació de la matèria activa herbicida Imazamox, a la qual son sensibles les colzes convencionals. Aquesta característica, les fa interessants per cultivar en parcel·les amb una elevada presència d’herbes resistents als principals herbicides autoritzats en el cultiu, però sensibles a l’Imazamox, com poden ésser moltes crucíferes.

Taula 1. Índexs productius plurianuals, respecte el testimoni ES IMPERIO, de varietats de colzes CLEARFIELD i convencionals assajades a l’Interior de Girona, durant les campanyes 2019, 2020, 2021 i 2022.

A la Taula 1 es mostren els índexs productius plurianuals (respecte a l’híbrid ES IMPERIO) de varietats de colza CLEARFIELD (CARLTON CL, DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266 CL, PT279CL i VESTAL CL) i convencionals (ARCHITECT, DIFFUSION, DK EXCEPTION, DUKE, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI). D’aquestes, CARLTON CL, DIFFUSION, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI s’han assajat durant quatre anys; ARCHITECT, DK ECEPTION i DUKE durant tres anys; i DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266 CL, PT279CL i VESTAL CL durant dos anys. En cap de les comparacions, ninguna varietat ha superat significativament els rendiments del testimoni ES IMPERIO. En general, el rendiments de les colzes CLEARFIELD han estat inferiors als híbrids convencionals.

Amb els resultats de les dues darreres campanyes, la producció mitjana de les colzes convencionals ARCHITECT, DIFFUSION, DK EXCEPTION, DUKE, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI ha estat 165 kg/ha superior (3% més alta) en comparació amb el rendiment mig dels híbrids CLEARFIELD CARLTON CL, DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266CL i VESTAL CL (Figura 1).

Figura 1. Rendiments mitjans de les colzes convencionals (ARCHITECT, DIFFUSION, DK EXCEPTION, DUKE, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI) en comparació amb les colzes CLEARFIELD (CARLTON CL, DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266 CL i VESTAL CL), assajades a l’Interior de Girona, durant les campanyes 2021 i 2022.

La data d’inici de floració de les varietats CLEARFIELD ha estat, en general, uns dies més precoç que el testimoni ES IMPERIO; encara que, lleugerament més tardana que HILLICO (Figura 2). Entre els híbrids CLEARFIELD, les que han mostrat una data més precoç de floració han estat VESTAL CL i CLARTON CL; mentre que, la més tardana ha estat PT279CL.

La colza CLEARFIELD que ha mostrat un major contingut en greix ha estat INV1266 CL, amb uns valors similars a HILLICO (Figura 3).

Figura 2. Inici de la floració respecte el testimoni ES IMPERIO de les varietats de colza d’hivern convencionals (ARCHITECT, DIFFUSION, DK EXCEPTION, DUKE, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI) i CLEARFIELD (CARLTON CL, DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266 CL i VESTAL CL), assajades a l’Interior de Girona, durant les campanyes 2021 i 2022.
Figura 3. Inici de la floració respecte el testimoni ES IMPERIO de les varietats de colza d’hivern convencionals (ARCHITECT, DIFFUSION, DK EXCEPTION, DUKE, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI) i CLEARFIELD (CARLTON CL, DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266 CL i VESTAL CL), assajades a l’Interior de Girona, durant les campanyes 2021 i 2022.

A la Taula 2 es mostren les característiques agronòmiques de les colzes CLEARFIELD, en comparació amb algunes de convencionals. Les varietats que han mostrat una major altura de la planta han estat els híbrids convencionals ARCHITECT i MELODIE. S’ha observat una sensibilitat a l’ajagut en les varietats CLEARFIELD CARLTON CL i VESTAL CL, les dues de floració precoç.

Taula 2. Classificació de les varietats de colza d’hivern convencionals (ARCHITECT, DIFFUSION, DK EXCEPTION, DUKE, ES IMPERIO, HILLICO, MELODIE i RGT JAKUZZI) i CLEARFIELD (CARLTON CL, DAX CL, DK IMPORTER CL, INV1266 CL, PT279CL i VESTAL CL).

AUTORS

 • Joan Serra

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

 • Josep Anton Betbesé

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

 • Judit Recacha

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

 • Joan Fañé

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

 • Roser Sayeras

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

 • Jordi Doltra

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

 • Eduard Ribas

  IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram