L’associació de la colza amb algunes lleguminoses pot esdevenir un nou mètode per combatre el saltiró en els primers estadis de desenvolupament del cultiu. Els compostos que desprenen algunes espècies de plantes poden actuar com a repel·lent per els adults d’aquesta plaga. Això pot suposar una disminució dels danys en les primeres fulles de la colza, contribuint a garantir que el cultiu sigui capaç de sobreviure a la plaga.
El saltirons de la colza, principalment el saltiró gros (Psylliodes chrysocephalus) és una de les principals plagues que afecta el cultiu. Els principals danys els causen els adults en forma de mossegades en els cotiledons o a les fulles joves, que poden destruir les plantes o limitar el seu creixement. Sovint són molt importants si es produeixen abans de l’estadi de 3 a 4 fulles (13-14 BBCH). El seu control és difícil, i especialment en cultiu ecològic degut la impossibilitat d’utilitzar productes insecticides de síntesis.
El cultiu associat de la colza amb lleguminoses (favó, veça comuna, veça peluda o villosa, fenigrec, etc.) o altres crucíferes pot ser un mètode útil per disminuir la pressió de la plaga. Amb aquestes associacions s’aconsegueix un efecte de confusió visual i/o per l’olor. Entre les dues famílies de plantes, és preferible l’ús de les lleguminoses, ja que tenen una menor competència amb la colza i a més poden presentar efectes beneficiosos per la seva aportació de nitrogen al sistema. L’objectiu es aconseguir només producció de colza. Recentment, l’empresa LIDEA està posant a disposició dels agricultors la barreja comercial SYMBIO que conté el 10% de colza LID ULTIMO, l’1% de la colza ES ALICIA, el 53% d’erb SOREY i el 36% de fenigrec. La sembra d’aquesta barreja s’ha de fer amb una sembradora pneumàtica de cereal degut a la diferència de mida que hi ha entre les llavors de les espècies, i s’ha de fer a una dosi de 20 kg/ha.
Durant la campanya 2023-24 s’ha assajat aquesta barreja en comparació amb una colza sembrada sola a les localitats de La Tallada d’Empordà (el Baix Empordà), Vilobí d’Onyar (la Selva) i Palol de Revardit (el Pla de l’Estany). En aquesta darrera localitat a més a més també s’ha provat la colza associada amb el fenigrec. Les dates de sembra han estat les habituals de la zona, el 9 d’octubre a la Tallada d’Empordà, el 4 d’octubre a Vilobí d’Onyar, i el 3 de novembre a la localitat de Palol de Revardit en una parcel·la de producció ecològica.
A les localitats de La Tallada d’Empordà i Vilobí d’Onyar, la sembra de la colza associada amb l’erb i el fenigrec ha suposat una disminució dels danys d’adults de saltiró d’un 4 i un 3 % respectivament. A Palol de Revardit el percentatge de danys ha estat un 13 i un 12% inferior respecte la colza sembrada sola, en l’associació Symbio i amb fenigrec respectivament.
Joan Serra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Roser Sayeras
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Eduard Ribas
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Maria Boix
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Fañé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Judit Recacha Borrell
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles