Una de les principals problemàtiques de la colza és el dany que li produeix el saltiró (Psylliodes chrysocephalus) durant els primers estadis de desenvolupament del cultiu. La sembra de cultius coberta amb altres espècies de crucíferes atraients per aquesta plaga, pot contribuir a disminuir-ne les poblacions. Això a nivell de territori, ajudaria a reduir els danys d’adults de saltiró la campanya següent.
El control d’una de les principals plagues de la colza, el saltiró gros (Psylliodes chrysocephalus) esdevé cada vegada més difícil. Els principals danys els causen els adults quan mosseguen els cotiledons o les fulles joves, i poden arribar a destruir les plantes o limitar el seu creixement. El risc més elevat és quan això es produeix abans de l’estadi de 3 a 4 fulles (13-14 BBCH), fet que pot suposar la pèrdua del cultiu.
Existeixen diverses estratègies alternatives a les aplicacions insecticides, que podrien ser útils en les zones més problemàtiques i sobretot en sistemes de producció ecològica. Una de les opcions que es plantegen és fer una sembra a la tardor amb espècies atraients pel saltiró i destruir les plantes abans de fer un cultiu d’estiu. Amb això el que s’aconsegueix és eliminar les larves que estan alimentant-se dins les fulles durant l’estadi de roseta (a sortida d’hivern). D’aquesta manera s’interromp el cicle de la plaga, i es redueix el nombre d’individus adults que apareixeran a la primavera, que són els que passen l’estiu als marges i boscos i que tornen als camps en el moment en què hi torna a haver el cultiu. Accions d’aquest tipus de forma coordinada, podrien ajudar a controlar la plaga a nivell de territori.
Amb l’objectiu d’avaluar la capacitat d’atracció del saltiró d’altres crucíferes, durant la campanya 2023-24 s’ha sembrat una parcel·la amb 3 espècies diferents, i una superfície de 300 m2 per cadascuna:
Colza (Brassica napus). S’ha sembrat la varietat ES IMPERIO de Lidea a la dosi de 3 kg/ha.
Nap (Brassica rapa). S’ha sembrat la varietat GRELO SANTIAGO de l’empresa Rocalba, que no fa cabeça a l’arrel, a la dosi de 3 kg/ha.
Rave farratger (Raphanus sativus). S’ha sembrat la varietat ADAGIO de Rocalba a la dosi de 25 kg/ha.
La sembra s’ha fet el dia 9 d’octubre, amb una sembradora pneumàtica de cereal i una separació entre files de 12,5 cm. Els resultats mostren que els adults de saltiró han afectat un 20% més a les plantes de nap i de rave que a les de colza en els primers estadis de desenvolupament (Figura 1), aproximadament un mes després de la sembra (14 de novembre; 15 BBCH). A sortida d’hivern en canvi (14 de febrer; 22 BBCH), s’observa que el rave és l’espècie que ha mostrat un major nombre de larves de saltiró per planta (Figura 2). Quantes més larves s’acumulen per planta, major és la població que s’elimina, per tant la seva sembra com a cultiu coberta (entre dos cultius d’estiu) pot contribuir a rebaixar la població de saltiró, i reduir els danys la següent campanya.
S’ha de tenir en compte que aquest resultats responen a les proves fetes durant una única campanya, pel que cal agafar-los amb precaució.
Joan Serra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Roser Sayeras
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Eduard Ribas
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Maria Boix
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Fañé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Judit Recacha Borrell
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles