En les zones afectades o amb sospita d’estar infestades per aquesta mala herba, convé estar alerta i seguir algunes recomanacions per evitar la seva proliferació i els danys i pèrdues que pot ocasionar.

La mala herba invasora Amaranthus palmeri des de fa uns anys es troba afectant de forma important camps de conreus d’estiu sobretot blat de moro d’alguns municipis de les comarques del Segrià i la Noguera.

El 2020 van ser detectats els primers focus a les terres de l’Ebre i en un camp de gira-sol de la província de Girona.

Es tracta d’una mala herba amb un elevat potencial per provocar danys en totes les zones productores de Catalunya, per aquest motiu és important estar atents i actuar de forma ràpida per evitar la seva propagació i reduir els danys que pot ocasionar.

És important saber distingir-la, podeu trobar informació de com fer-ho als webs del DARP i del Ruralcat

En les zones on hi ha sospita de la presència d’aquesta mala herba o en parcel·les que la darrera campanya tenien algun tipus d’infestació es recomana:

  • Sembrar cultius d’hivern i mantenir sense cultivar la parcel·la a l’estiu i mantenir-la correctament durant aquest període
  • En cas de voler cultivar a l’estiu, prioritzar cultius farratgers com l’alfals, el raigràs o la festuca amb la finalitat que amb les segues repetides la mala herba no arribi a deixar llavor i, en el cas de que es vulgui fer, permet l’ús d’herbicides.
  • Evitar conreus de dicotiledònies com el gira-sol o la soja en els que hi ha menys disponibilitat d’herbicides per a poder controlar la mala herba.
  • En el cas del Blat de moro és molt important fer una aplicació en preemergència del cultiu amb herbicides que se sap que controlen la mala herba com són els que contenen S-Metolaclor+Terbutilazina i també Isoxaflutol.
  • Fer un seguiment precoç del cultiu, per tal de detectar noves germinacions  i en cas de ser necessari poder fer algun repàs en postemergència en el moment òptim per a controlar la mala herba abans no tingui més de 4-6 fulles. S’han observat bones eficàcies amb formulats que contenen dicamba.
  • Fer un seguiment i control dels marges de les parcel·les per evitar que els individus presents arribin a deixar llavor.

 

En cas de detecció de nous focus, és important donar avís al Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura per tal de poder establir les mesures més adequades per evitar la dispersió de la mala herba.

JOSEP MARIA LLENES

Servei de Sanitat Vegetal

logotipo RuralCat
facebook twitter insatgram
IRTA
facebook twitter youtube linkedin