boto retorn a inici
MENÚ

Amaranthus palmeri: PRIMERA DETECCIÓ EN UN CAMP DE LA PROVÍNCIA DE GIRONA

Dilluns, 28 de setembre 2020

Aquest setembre s’han detectat diversos peus d’aquesta perillosa mala herba invasora en una parcel·la de gira-sol de la localitat de Banyoles. Tècnics del Servei de Sanitat Vegetal i de l’Agrupació de Defensa Vegetal Cooperativa Agrícola de Banyoles, amb la col·laboració de l’agricultor que cultiva la parcel·la, han prospectat amb profunditat la parcel·la i han eliminat les plantes que s’hi ha detectat. Així mateix, s’ha portat a terme una prospecció intensiva a tota la zona per tal de detectar nous focus, sense que, de moment, s’hagin detectat individus d’aquesta planta en altres ubicacions.

Atès que encara es desconeix l’origen d’aquesta introducció, és molt important que tots els productors del Pla de l’Estany i de la resta de la demarcació de Girona revisin les seves plantacions per detectar possibles focus i poder, així, destruir les plantes abans no es reprodueixin i dispersin llavors.

Imatge 1: Planta d’Amaranthus palmeri (peu femení) afectant camp de gira-sol de Banyoles.

Amaranthus palmeri és una mala herba invasora originaria de la part més meridional d’ Amèrica del Nord, que és considerada com una de les plantes més problemàtiques arreu. S’ha descrit que pot provocar pèrdues de fins al 91% del rendiment en blat de moro i de fins al 79% en soja. Atributs biològics com la seva gran capacitat de dispersió per ambients ruderals (vores de camins i carreteres) o bé la seva gran producció de llavor, afavoreixen infestacions greus i sobtades dels conreus.

És important avisar al Servei de Sanitat Vegetal si es detecta la mala herba per tal de poder evitar la seva expansió.

A Catalunya els focus més importants es troben a la comarca del Segrià i s’està intentant evitar la seva expansió per tot el territori.

Com es distingeix?

Ja hi ha diverses espècies del gènere Amaranthus a les nostres contrades. L’Amaranthus palmeri presenta unes característiques que permeten distingir-lo fàcilment.

  1. Les fulles acostumen a tenir el pecíol més llarg que el limbe.
Imatge 2: Detall de la fulla on s’observa el pecíol més llarg que el limbe

2. Presenta una inflorescència terminal molt llarga. Les flors femenines tenen unes bràctees espinoses el que provoca que al tocar-les punxi a les mans. Les flors masculines no punxen.

Imatge 3: Detall de les infloresecències (a l’esquerra, la femenina; i a la dreta, la masculina)
 

3. La seva tija no presenta pilositat

Imatge 4: Detall de la pilositat de la tija

Podeu trobar informació tècnica més detallada al web del DARP:   http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_males_herbes/dar_males_herbes_destacades/amaranthus-palmeri/  i al web de Ruralcat https://ruralcat.gencat.cat/noticia/-/journal_content/2002/20181/6760504/l-oficina-de-sanitat-vegetal-descriu-les-caracteristiques-de-l-herba-invasora-amaranthus- palmeri 

AUTORS

  • Alex Estadella

    Servei de Sanitat Vegetal. DARP

  • Lluis Vila

    Unitat de Sanitat Vegetal a Girona

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram