boto retorn a inici
MENÚ

AMARANTHUS PALMERI.  RISC DE DISPERSIÓ PER TOT EL TERRITORI CATALÀ DURANT LA  CAMPANYA 2024

Dimecres, 26 de juny 2024

Les condicions de sequera de la campanya 2023 es van traduir en una important manca de farratge i palla per al bestiar, el que va provocar un increment de l’ús dels canyots del blat de moro per a jaç dels animals, sobretot vedells. Aquest ús, ha provocat el moviment d’uns subproductes com els canyots que normalment s’incorporaven a les parcel·les. Hi ha el risc que canyots procedents de les zones afectades de Catalunya i Aragó i amb probabilitat d’estar contaminats amb llavors d’Amaranthus palmeri s’hagin transportat a moltes explotacions disperses per tot el territori català, amb el risc d’aparició de nous focus prop de les zones de destí d’aquests canyots i al llarg de les vies de transport utilitzades. S’han arribat a detectar paques de canyots amb 40 llavors per cada 100 grams de canyot.

Per aquest motiu, aquesta campanya 2024 es molt important extremar les precaucions al llarg de tot el territori per detectar ràpid la mala herba i destruir-la abans no produeixi llavor i evitar, d’aquesta manera, els greus inconvenients que ja està provocant en les zones afectades.

És important saber distingir-la, podeu trobar informació de com fer-ho als webs del DACC i del Ruralcat.

Imatge 1: Detall de la inflorescència d’Amaranthus palmeri

La mala herba invasora Amaranthus palmeri des de fa uns anys es troba afectant de forma important camps de conreus d’estiu sobretot blat de moro d’alguns municipis de les comarques del Segrià i la Noguera.

El 2020 van ser detectats els primers focus a les terres de l’Ebre i en un camp de gira-sol de la província de Girona. En el cas de Girona el focus es va poder eradicar.

Es tracta d’una mala herba amb un elevat potencial per provocar danys en totes les zones productores de Catalunya, per aquest motiu és important estar atents i actuar de forma ràpida per evitar la seva propagació i reduir els danys que pot ocasionar.

En les zones on hi ha sospita de la presència d’aquesta mala herba o en parcel·les que la darrera campanya tenien algun tipus d’infestació es recomana:

En cas de detecció de nous focus es important donar avís al Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura per tal de poder establir les mesures més adequades per evitar la dispersió de la mala herba.

Imatge 2: Detall de la infestació d’un camp de blat de moro per la mala herba A.palmeri.

AUTORS

  • Josep Mª Llenes

    Unitat de Malherbologia. Servei de Sanitat Vegetal

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram