boto retorn a inici
MENÚ

COM PROCEDIR QUAN S’ANALITZA EL CONTINGUT EN FÒSFOR I POTASSI EN SÒLS AGRÍCOLES

Dimecres, 28 d'agost 2024

Malgrat que el nitrogen acostuma a ser el nutrient que centra l’atenció en la fertilització dels cultius, també cal tenir cura del fòsfor i el potassi pels seus efectes sobre rendiment, qualitat de la producció i medi ambient. Les anàlisis de sòls són un molt indicador per estimar el contingut d’aquests nutrients i una bona eina per a planificar la fertilització. Però, un mateix valor s’ha d’interpretar sempre de la mateixa manera? Doncs no; es poden trobar sistemes productius més exigents que d’altres i, per tant, per a un mateix contingut de nutrient en el sòl, la resposta del cultiu pot no ser la mateixa.

Si les aportacions de nutrients han de respondre a una justificació agronòmica, segons el seu contingut en el sòl caldrà seguir uns criteris de fertilització o uns altres. Aquests criteris, fent referència a la resposta esperada per part del cultiu, es poden resumir en tres: acumular, mantenir o reduir.

Acumular, quan el sòl té un baix contingut en fòsfor i/o potassi. En aquest cas és recomanable aplicar més unitats fertilitzants de les que extrau el cultiu. En seguir aquest criteri d’acumulació, els continguts d’aquests nutrients s’aniran incrementant.

Mantenir, quan el sòl té un contingut en aquests nutrients en el rang mig i la reacció del cultiu a un increment de nutrients serà variable. Com a conseqüència s’aconsella aportar la fertilització necessària per estabilitzar-ne el nivell.

Reduir, quan el nivell en el sòl és alt i és poc probable que el cultiu mostri una resposta a aquesta fertilització en aquest nutrient. Per aquest motiu, la fertilització a realitzar ha de ser menor a les necessitats del cultiu per tal de compensar-ne un excés.

Fins aquí la teoria, però davant d’un resultat de laboratori no és tant fàcil veure on hi ha el llindar per interpretar si el sòl té un contingut baix, mig o alt. L’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes i l’IRTA Mas Badia Cultius Extensius Sostenibles han elaborat conjuntament, en base a un recull bibliogràfic de taules de referència existents, una taula i una figura per facilitar aquesta interpretació. El seu propòsit és oferir una visió simplificada i conservadora de com procedir quan s’analitza el contingut de fòsfor i potassi assimilables en els sòls agrícoles.

Podeu trobar la taula i la figura de criteris de fertilització i resposta esperada del cultiu i ampliar aquesta informació a la fitxa tècnica sobre interpretació dels nivells de fòsfor i potassi disponibles en el sòl, on a més, hi ha dos casos pràctics pel que fa a la interpretació del potassi, un en un sistema productiu més exigent en aquest nutrient i un altre d’un sistema productiu poc exigent.


AUTORS

  • Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions Ramaderes del DACC

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram