El material vegetal de blat tou s’ha assajat en producció ecològica a la zona de l’interior de Girona. Amb quatre anys d’assaig destaquen el rendiments d’ARTUR NICK i RGT TOCAYO. Amb tres anys destaca el bon comportament de LG ANCIA i amb dos anys ESPERADO. Les varietats que han presentat una major capacitat per competir amb la flora adventícia gràcies a una elevada alçada i capacitat de cobrir el sòl durant l’afillament han estat FLORENCE AURORA, MONTJUIC, MONTEMAYOR, ESPERADO, ARTUR NICK, RGT MIKELINO, LG ANCIA i XEIXA. FLORENCE AURORA, ARTUR NICK, RGT TOCAYO i VALBONA són els genotips que han presentat una data d’espigat més precoç. Els pesos hectolítics més elevats els han obtingut REBELDE, VALBONA, MONTJUIC i FLORENCE AURORA, mentre que el major contingut de proteïna l’han presentat MONTJUIC i XEIXA. Els blats que han experimentat una major incidència d’ajagut han estat MONTJUIC, FLORENCE AURORA, XEIXA i ARTUR NICK.
S’han trobat diferències significatives de producció entre les varietats assajades tant durant quatre com tres i dos anys (Figura 1). D’entre els blats assajats quatre anys ARTUR NICK i RGT TOCAYO han presentat produccions significativament superiors a MONTJUIC, FLORENCE AURORA i REBELDE. VALBONA i NOGAL també han presentat produccions significativament més elevades que les de MONTJUIC i FLORENCE AURORA.
També destaca el bon comportament productiu de LG ANCIA, LG MERCURIUS, MONTEMAYOR, LG RUGO i SANTAELLA amb 3 anys i d’ESPERADO amb dos anys de dades. Per contra, la varietat XEIXA ha presentat el rendiment més modest de tots els genotips assajats, seguida del MONTJUIC.
En producció ecològica de cereal d’hivern tenen una gran importància l’altura de la planta i la capacitat de cobrir el sòl als primers estadis, ja que aquests paràmetres condicionen la capacitat de la varietat per competir amb la flora adventícia. Tal com es pot observar a la figura 2, les varietats amb una major capacitat de competir amb les herbes, per presentat alhora una major alçada i bona capacitat de cobrir el sòl a l’estadi de fillolament, han estat FLORENCE AURORA, MONTJUIC, MOTNEMAYOR, ESPERADO, ARTUR NICK, RGT MIKELINO, LG ANCIA i XEIXA. Per contra els genotips que han presentat una alçada més baixa i una menor capacitat de cobrir el sòl han estat RGT MIOLO, LG MONJE, REBELDE, BASILIO i NOGAL; en conseqüència, aquests serien les varietats que tindrien més dificultats per competir amb les herbes.
Tal com es pot observar a la figura 3, les varietats que han presentat una data d’espigat més precoç han estat FLORENCE AURORA, ARTUR NICK, RGT TOCAYO i VALBONA mentre que XEIXA és la que ha espigat més tard. S’observa que, en general, les varietats que presenten una data d’espigat més precoç són de tipus primavera, mentre que les més tardanes són sobretot hivernals.
Amb els resultats de les darreres quatre campanyes, les varietats que han presentat un pes hectolítric més elevat han estat REBELDE, VALBONA, MONTJUIC i FLORENCE AURORA; mentre que CHAMBO, RGT MIMATEO, FILON i XEIXA han presentat els pesos hectolítrics més baixos (Figura 4). Els blats que han presentat un contingut més elevat de proteïna han estat MONTJUIC, i XEIXA mentre que RGT TOCAYO, FILON, RGT MIMATEO, ARTUR NICK i CHAMBO són els que n’han presentat un contingut menor, que no ha arribat al 13%.
MONTJUIC ha estat la varietat que ha mostrat més problemes d’ajagut amb diferència, seguida de FLORENCE AURORA i XEIXA. Pel que fa a la resistència a malalties foliars, destaca la sensibilitat de XEIXA a la cendrosa, i de RGT TOCAYO al rovell bru (Figura 5).
Joan Serra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Roser Sayeras
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Eduard Ribas
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Fañé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Judit Recacha Borrell
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Jordi Doltra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Maria Boix
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Berta Cunill
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles