boto retorn a inici
MENÚ

LA QUALITAT DE L'AIGUA DE REG ÉS CLAU PER A L'ÈXIT AGRÍCOLA I LA SOSTENIBILITAT

Divendres, 27 de desembre 2024

L’agricultura depèn de l’accés a aigua i de la seva qualitat per assegurar tant la productivitat com la sostenibilitat dels cultius. La composició química i física de l’aigua pot influir significativament en la salut del sòl, el creixement de les plantes i fins i tot en l’eficiència dels sistemes de reg. Però, com es determina si l’aigua és adequada? Un factor essencial és el seu origen, ja que les característiques de l’aigua varien notablement segons la font d’on prové.

La importància de conèixer les característiques fisicoquímiques i biològiques de l’aigua que utilitzem en el reg agrícola

Principals paràmetres de la qualitat

Segons els estàndards de la FAO l'aigua (FT núm. 70: Qualitat de l’aigua de reg), els principals indicadors de la qualitat de l’aigua inclouen:

Com l’origen de l’aigua determina la seva qualitat

L’origen de l’aigua és fonamental per entendre les seves característiques i possibles limitacions. Analitzem les principals fonts:

1. Aigua de corrents naturals (rius i llacs)

2. Aigua subterrània (pous)

3. Aigua regenerada o depurada

4. Aigua dessalinitzada

5. Aigua de pluja (recollida o emmagatzemada)

Impacte en les instal·lacions de reg

Els sistemes de reg, especialment els localitzats, són vulnerables a obturacions causades per factors físics (sòlids en suspensió), químics (precipitacions calcàries o de ferro) i biològics (bacteris o algues). Aquests problemes poden reduir l’eficiència del reg i incrementar els costos de manteniment.

Mesures per prevenir danys:

Gestió i maneig de l’aigua per millorar la sostenibilitat

Una pràctica efectiva per tal de fer la gestió sostenible de l’aigua és clau per minimitzar l’impacte ambiental i garantir la viabilitat a llarg termini dels sistemes agrícoles. Algunes estratègies inclouen:

Reutilització d’aigua: Emprar aigua regenerada o la recollida d’aigua de pluja per diversificar les fonts i disminuir la pressió sobre recursos hídrics dolços.

Anàlisi i monitoratge: Una eina indispensable

L’anàlisi de l’aigua en laboratori és essencial per conèixer la seva composició i adoptar les mesures correctives necessàries. Algunes pràctiques recomanades són:

Per tant, la qualitat de l’aigua de reg no només afecta el rendiment i la salut dels cultius, sinó també la funcionalitat de les instal·lacions i els costos associats al manteniment. Així doncs, un control acurat dels paràmetres de l’aigua i una gestió proactiva són essencials per garantir una producció agrícola sostenible i eficient a llarg termini.

Aquest enfocament no només protegeix els recursos hídrics sinó que també reforça la resiliència de l’agricultura davant els reptes ambientals futurs.


AUTORS

  • Oficina del Regant

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram