boto retorn a inici
MENÚ

PROCEDIMENT PER A LA NETEJA RÀPIDA DE LA RECOL·LECTORA

Dimarts, 28 de setembre 2021

Els treballs de recol·lecció són una de les principals vies de dispersió de males herbes entre parcel·les. La neteja de la màquina es una tasca que malgrat la seva complexitat resulta sempre de gran d’utilitat. En el cas de tenir les parcel·les afectades per la mala herba invasora Amaranthus palmeri l’Ordre ARP 172/2019 contempla l’obligatorietat de netejar les recol·lectores per evitar la seva dispersió al llarg del territori.

Les recol·lectores permeten separar i recollir el gra de les altres parts de la planta que es tornen a incorporar al camp (palla, boll, canyots). Aquestes màquines, en aquest procés, poden retenir al seu interior un nombre elevat d’impureses i llavors de males herbes, les quals es poden aplegar en els espais més inversemblants (petites cavitats, juntes…). Tot i que una neteja al 100% d’aquests espais és molt difícil, hi ha parts de la màquina (capçal, col·lector de pedres, tremuja…) on podem actuar per eliminar-les.

La neteja de les màquines recol·lectores és imprescindible per reduir de manera molt significativa la propagació de males herbes a altres parcel·les i evitar problemes els pròxims anys.

La detecció de la mala herba invasora Amaranthus palmeri al nostre territori obliga a prioritzar aquesta mesura. L’objectiu és retenir les llavors de les males herbes en un espai tan petit com sigui possible: la parcel·la mateixa, l’explotació mateixa o la localitat mateixa, i no exportar-les fora de l’espai on han aparegut.

L’Ordre ARP 172/2019, per la qual es declara l’existència de la mala herba Amaranthus palmeri i es qualifica d’utilitat pública la lluita en contra, inclou l’obligatorietat de netejar les recol·lectores que han estat en contacte amb aquesta mala herba.

Imatge 1: Detall de la recol·lectora fent una autoneteja
ASPECTES CLAU PER EVITAR LA DISPERSIÓ DE LLAVORS DE MALES HERBES AMB LA MÀQUINA RECOL·LECTORA

1. Manteniu el camp tan net de males herbes com sigui possible. Cal eliminar els peus visibles de males herbes invasores com l’Amaranthus palmeri. Si detecteu infestacions de pocs peus, fins i tot és recomanable eliminar-los a mà.

2. Planifiqueu les tasques de recol·lecció per evitar contaminar parcel·les noves. Comenceu per les parcel·les de l’explotació netes i acabeu per les brutes. A l’interior de la parcel·la, si és possible, comenceu per la part més bruta i acabeu per la més neta. L’objectiu és que les llavors no surtin de la parcel·la.

3. Netegeu a fons la màquina recol·lectora.

PUNTS BÀSICS PER A LA NETEJA RÀPIDA I EFICAÇ DE LA RECOL·LECTORA

Podeu trobar la informació complerta de com fer la neteja ràpida de la màquina al web del Servei de Sanitat Vegetal del DACC

AUTORS

  • Josep Mª Llenes

    Unitat de Bones Pràctiques Fitosanitàries i Cobertura Vegetal

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram