boto retorn a inici
MENÚ

PERÍODES D’APLICACIÓ DE FERTILITZANTS: UNA DECISIÓ IMPORTANT

Dilluns, 19 d'agost 2019

Escollir el moment per a fertilitzar és una tasca extremadament important de cara a aprofitar al màxim els nutrients que s’apliquen i alhora mirar de reduir-ne les pèrdues.

Lligat amb això, cal conèixer que el nitrogen és un element molt soluble en aigua, cosa que el converteix en un nutrient molt mòbil en el sòl i, com a conseqüència, amb molta facilitat de perdre’s per rentat quan s’escapa de l’abast de les arrels dels cultius. Per contra, el potassi i sobretot el fòsfor són més difícils de perdre’s en profunditat.  

És per aquest motiu que es desaconsella (i prohibeix segons el cas) l’aplicació de dejeccions ramaderes i altres fertilitzants després de la collita del cereals d’hivern, és a dir, en els mesos de juliol i agost, sempre que no es sembri a continuació un altre cultiu (per exemple, quan es fan dos cultius en un any).

La normativa actual ha determinat uns mesos de l’any en què no es poden aplicar fertilitzants, especificant segons el cultiu i el tipus d’adob. La novetat és que aquests períodes de prohibició també s’han ampliat a les zones no vulnerables a la contaminació per nitrats.

Estratègies de fertilització en cultius herbacis

En termes generals, es distingeixen dos moments per fertilitzar els cultius herbacis: abans de la sembra (fertilització de fons) o quan el cultiu ja està implantat (fertilització de cobertora, en una o vàries vegades).

Això dóna lloc a la possibilitat d’escollir entre diferents estratègies d’adobatge. La decisió d’escollir-ne una o una altra dependrà de diversos factors particulars del cultiu i de la parcel·la. Per exemple, la disponibilitat d’adobs orgànics o minerals, el potencial productiu de l’explotació, l’historial d’aplicacions orgàniques, etc.

Com distribuir els principals nutrients durant la campanya

Els nutrients, un cop aplicats al sòl, es comporten de manera diferent, per la qual cosa és molt important disposar de certa informació de cara a plantejar en quin moment s’apliquen els adobs i així treure’n el màxim profit possible.

La fertilització de fòsfor i potassi està bàsicament orientada a mantenir uns nivells adequats d’aquests elements al sòl. A més, si ho comparem amb el nitrogen, aquests nutrients es mouen menys en el sòl. Per tot això, podem considerar que l’època d’aplicació no és especialment important.

Tot i això, l’aportació d’aquests elements prèvia a la sembra és molt aconsellable perquè poden ser incorporats al terreny amb els treballs agrícoles.

Per contra, el moment d’aplicació de nitrogen serà clau degut, entre altres coses, a la seva elevada mobilitat en el sòl. La fertilització nitrogenada anirà estretament lligada al desenvolupament del cultiu i per a la planificació de l’adobatge es tindrà en consideració el seu potencial productiu.

Factors com la font de nitrogen aplicat (adob d’origen orgànic o adob d’origen químic) o la seva disponibilitat per al cultiu (immediata o més lenta en el temps) seran claus per aconseguir una fertilització adequada.

L’esmentada mobilitat del nitrogen en el sòl i la conseqüent facilitat amb què aquest es pot perdre en profunditat fan que hi hagi uns moments més adequats per fertilitzar.

 
Què cal vigilar per evitar perdre nutrients?

Generalment caldrà prestar especial atenció al nitrogen, tal i com ja s’ha comentat abans per la seva elevada mobilitat en el sòl.

Com afecta la normativa a l’època d’aplicació de fertilitzants en cultius herbacis?

Els períodes d’aplicació de fertilitzants estan regulats en la normativa catalana des de l’any 2000 per a les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats d’origen agrícola. Aquests períodes s’han establert en base a les consideracions explicades en els punts anteriors, de manera que hi ha un raonament agronòmic que ho sustenta.

És important destacar que la recent actualització de la normativa (Decret 153/2019), també contempla períodes de prohibició per a les zones no vulnerables, lleugerament menys restrictius. En les següents taules es mostra un exemple dels períodes en què es pot aplicar (color verd) i en què no és pot aplicar (color vermell) en funció del cultiu i del tipus de fertilitzant.

Com a excepcions a les taules anteriors, es permetrà fertilitzar (fins i tot en els períodes marcats en vermell) amb:

Una altra de les novetats incorporades és que a partir del 5 de gener de 2020 estarà prohibit aplicar fertilitzants orgànics a menys de 500 metres de nuclis de població o àrees de lleure des de les 15 h del divendres fins a les 24 h del diumenge, i des de les 15 h de la vigília d’un dia festiu fins a les 24 h del dia festiu.

 
Informació complementària

AUTORS

  • Carlos Ortiz

    Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària del DARP

  • Gemma Murillo

    Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària del DARP

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram