Les darreres campanyes s’han assajat les noves varietats comercials de blat tou d’hivern a l’interior de Girona, als Secans Frescals i als Secans Semifrescals. Tot i que en general les seves produccions no han diferit de forma significativa, d’entre els genotips assajats un mínim de 4 anys es podria destacar CHAMBO, FILON, LG RUFO, MARCOPOLO, ORLOGE i PIBRAC, que han mostrat una bona adaptació a totes les zones.
GIRONA INTERIOR. Les varietats assajades un mínim de quatre anys en aquesta zona agroclimàtica no han mostrat diferències significatives de producció entre sí. No obstant, es podria destacar LG RUFO, FILON, BASILIO, ORLOGE, RGT TOCAYO i PIBRAC que han mostrat un rendiment més alt que el testimoni MARCOPOLO. Entre els blats assajats tres anys tampoc s’han observat diferències significatives en producció; tot i així, els rendiments més elevats s’han obtingut amb RGT CAMPURRIANO, PRESTANCE, GANDUJA i LG FORTUNATO.
SECANS FRESCALS. En quatre anys d’assaig no s’han observat diferències significatives de producció entre les varietats. Amb els resultats de 3 anys, els blats que han mostrat els rendiments productius més elevats han estat GANDUJA, PRESTANCE i LG FORTUNATO, tot i que sense diferències significatives amb la resta.
SECANS SEMIFRESCALS. En quatre any d’assaig les varietats que han mostrat un índex productiu superior al testimoni MARCOPOLO han estat ORLOGE, FILON, PIBRAC, IDALGO i CHAMBO, tot i que sense diferències significatives amb la resta. Amb tres anys de dades els blats assajats han mostrat rendiments significativament diferents. La varietat LG FORTUNATO ha mostrat un rendiment superior a LG RUFO i RGT MIMATEO.
Els genotips que han presentat una major precocitat d’espigat han estat RGT TOCAYO, CAMARGO, BASILIO, LG FORTUNATO, CHAMBO, IDALGO i LG RUFO; pel contrari, els que han mostrat una data d’espigat més tardana han estat RGT MIOLO, RGT MONTREAL i GANDUJA.
La varietat que ha presentat una major alçada ha estat RGT MIMATEO, seguida per PIBRAC, FILON, GANDUJA i RGT TOCAYO. Pel que fa a la susceptibilitat a l’ajagut les més sensibles han estat RGT TOCAYO, LG RUFO, IDALGO i ORLOGE.
Pel que fa a la susceptibilitat a cendrosa, les que han mostrat una menor resistència han estat BASILIO, GAZEO, IDALGO i PRESTANCE.
D’entre els blats assajats, els que han presentat un pes hectolítric superior han estat PRESTANCE, PIBRAC i LG RUFO i els que han mostrat un contingut més elevat de proteïna han estat MARCOPOLO, ORLOGE, PIBRAC i RGT CAMPURRIANO.
Joan Serra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Josep Anton Betbesé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Roser Sayeras
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Eduard Ribas
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Andrea López
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Fañé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Judit Recacha
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Jordi Doltra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Maria Boix
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Teresa Font
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Jordi Santolino
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles