boto retorn a inici
MENÚ

COM ACONSEGUIR LA CERTIFICACIÓ ECOLÒGICA DELS TEUS CONREUS HERBACIS EXTENSIUS

Dilluns, 29 de juliol 2024

Abans de poder comercialitzar els productes com ecològics els agricultors o agricultores s’han d’inscriure al Registre d’Operadors Ecològics de Catalunya que gestiona el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i sotmetre’s al sistema de control i disposar del certificat de conformitat de la producció ecològica. Quins són els passos a seguir per fer la conversió de l’explotació a l’agricultura ecològica?

L’alimentació ecològica a Catalunya està creixent any rere any. Per als agricultors i ramaders, la possibilitat de comercialitzar el seu producte amb la qualificació ecològica representa un avantatge competitiu alhora que es tradueix en un benefici per a la sostenibilitat del territori, la biodiversitat del sòl i aporta amb beneficis reconeguts per al benestar de les persones consumidores i de la pagesia.

El sistema de producció agroalimentària ecològica està regulat per la mateixa normativa a tota la Unió Europea. El Reglament (UE) 2018/848 i altres reglaments complementaris conformen el marc normatiu que estableix les bases d’aquest sistema de producció d’aliments respectuós amb el medi ambient i que regula el seu etiquetatge i sistema de control.

La certificació ecològica és garantia de confiança, fiabilitat, control, qualitat i traçabilitat i de respecte al medi ambient. Per obtenir-la, s’han de seguir una sèrie de passos i rebre uns controls específics i periòdics per a verificar que el productor compleix amb la normativa. En aquest article, explicarem com és aquest procés per certificar-se.

Qui ha de certificar-se per poder vendre el seu producte agroalimentari com a ecològic?

Tot aquell agricultor, ramader, empresa agrària en general, que vol produir, elaborar, envasar, importar o comercialitzar aliments amb les mencions protegides “ecològic”, “biològic”, “orgànic”, ”eco” o “bio, dins de la Unió Europea, ha de complir amb el sistema establert a la normativa europea de producció ecològica i ha d’estar controlat i certificat per una entitat de control autoritzada. En el cas de Catalunya, el de control el realitza una autoritat pública, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Per tant, un agricultor o una agricultura per fer la transició a cultiu extensiu herbaci amb qualificació ecològica, ha d’aplicar la normativa de producció bio, notificar l’inici de la seva activitat al CCPAE, sotmetre’s al sistema de control i disposar del certificat de conformitat. Del contrari, no pot vendre amb les mencions “ecològic”, “biològic”, “orgànic”, “eco”, “bio”, “org” ni pot fer servir els segells de producció ecològica de la Unió Europea i del CCPAE.

El segell de producció ecològica de la Unió Europea -conegut com l’eurofulla-, el segell de producte del CCPAE i el codi de l’autoritat de control de la producció ecològica a Catalunya, és a dir, el CCPAE

Com és el procés per certificar la producció de cultius extensius com a ecològics?

Primerament, el pagès o la pagesa ha de presentar la comunicació d’inscripció al Registre d’Operadors del CCPAE. Ho ha de fer a través del portal de tràmits del CCPAE, concretament entrant al tràmit ‘Inscripció de producció vegetal’, on trobarà tota la documentació que ha d’emplenar i adjuntar durant el tràmit telemàtic.

Aquesta documentació rebuda és revisada pel personal del Consell i es procedeix a la facturació de la quota d’inscripció. Si manca alguna documentació, es realitzarà el requeriment corresponent. Quan tota la documentació sigui completa, es planificarà la visita d’inspecció, en la qual es verificarà que es compleix amb tota la normativa de la producció ecològica.

Aquesta auditoria, duta a terme presencialment pel personal tècnic inspector del CCPAE consta de tres parts:

  1. Inspecció visual
  2. Revisió documental de tots els registres obligatoris per la norma de producció ecològica i dels documents que sustenten aquests registres
  3. Emissió de l’informe d’inspecció

En aquest informe es mencionarà, si s’escau, els incompliments de la norma, que el productor haurà d’esmenar per superar el procés satisfactòriament i obtenir la certificació.

Finalment, l’expedient passarà al Comitè de certificació, que resoldrà sobre la certificació, valorant si el productor compleix amb la normativa de producció agrària ecològica. Si l’informe és favorable, el/la productor/a quedarà inscrit al Registre d’Operadors Ecològics de Catalunya i s’emetrà el certificat de conformitat que se li enviarà per notificació electrònica.

Període de conversió

La normativa de producció agrària ecològica estableix que tota finca de producció vegetal i/o animal ha de passar un període de conversió. Aquest és el període durant el qual cal complir amb la normativa de producció ecològica i el producte no es pot vendre amb el segell d’agricultura ecològica.

L’inici del període és la data en què el productor presenta la inscripció. El període de conversió a l’agricultura ecològica és variable en funció del tipus de cultiu. En el cas dels cultius herbacis és de dos anys.

Si les parcel·les són terrenys forestals, abandonats, terrenys naturals per a l’aprofitament del bestiar o terrenys agrícoles on les pràctiques agronòmiques que s’ha dut a terme mínim els últims tres anys compleixen amb normativa de producció agrària ecològica, i la persona està interessada en què li sigui reconegut l’inici del període de conversió (reducció del període) d’una o més parcel·les de la seva explotació, en el moment de la inscripció, caldrà que adjunti l’Annex 8 associat a la sol·licitud d’inscripció de producció vegetal.

Control de les activitats per part dels operadors

En el dia a dia, tots els operadors inscrits al registre del CCPAE han de portar un control de les activitats que realitzen, tal com s’estableix a la normativa europea de producció ecològica.

En el cas dels productors vegetals, aquests han de mantenir actualitzats els registres següents:

El CCPAE facilita els models de quaderns i registres al seu web, a l’apartat de ‘Quaderns de producció‘ dins de la secció de ‘Recursos’.

En cas de disposar de registres propis, aquests hauran de complir amb tots els punts que estableix la normativa.

El manteniment de la certificació

La certificació es renova anualment. A més la normativa ja estableix que com a mínim hi haurà un control anual, al qual se li sumaran visites addicionals, d’acord amb el criteri de risc, durant les quals, es poden verificar aspectes concrets de la normativa vigent.

La certificació és garantia

En definitiva, la certificació ecològica, a més de ser un requisit obligatori per a qui vol vendre productes ecològics, representa una garantia envers el consumidor, ja que pot confiar en que el producte que està comprant i consumint ha estat obtingut complint el sistema de producció ecològica, respectant el medi ambient i preservant les seves propietats naturals.


AUTORS

  • Consell Català de al Producció Agrària Ecològica (CCPAE)

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram