L’Amaranthus palmeri (és un blet gegant) és una mala herba invasora provinent d’Amèrica del Nord. Pot arribar a provocar pèrdues del 91% en blat de moro. Te una gran producció de llavors que poden haver vingut amb el blat de moro inclòs al pinso, i que afavoreix infestacions greus i sobtades en els conreus.
Des del Servei de Sanitat Vegetal, fem crida a estar alerta a tots els productors de cultius d’estiu, on hi pot aparèixer aquesta herba molt invasora, ja present a la plana de Lleida, on ja no la poden eradicar, i on els fa molt mal als cultius. Hem d’evitar que s’introdueixi a la resta de comarques de Catalunya on encara no hi és present. És més gran que els blets autòctons i sobresurt al conreu amb bastanta facilitat.
Reviseu els vostres cultius abans de segar-los, i també les vores de camps i de camins. Especialment cal que estiguin molt atents també els xofers de les màquines de picar Blat de moro i sorgo, i de segar gira-sol, ja que es pot veure més fàcilment des de la màquina. És important avisar a Sanitat Vegetal abans de segar perquè cal arrancar i extreure les plantes del camps perquè no hi deixin llavor. També cal que estiguin molt alerta els ramaders que hagin comprat bales de canyota de blat de moro de Lleida per a fer jaç a les vaques, perquè podrien contenir granes d’aquest blet gegant, i introduir-lo involuntàriament als seus camps, amb els fems.
A Girona, el 2020 es va trobar 22 plantes en un camp del Pla de l’Estany, on la vàrem poder eradicar. A l’Empordà, en una analítica de gra de blat de moro hi van trobar llavor però no s’ha pogut esbrinar de quin camp procedia, però sabem que n’hi ha d’haver, i no s’ha trobat encara.
N’hi pot haver també a les altres comarques perquè la forma d’introducció més probable és a través dels purins o dels fems perquè la grana ve en el blatdemoro USA inclòs en el pinso.
És molt important poder-la trobar aviat per poder mirar d’erradicar-la perquè és molt invasora i resistent als herbicides.
Informació que us permetrà identificar-lo i diferenciar-lo del blet d’aquí del mateix gènere, l’Amaranthus retroflexus.
L’Amaranthus palmeri té la tija sense pèl.
Té fulles esparses (no oposades, no simètriques) i amb el pecíol generalment més llarg que limbe:
És una espècie dioica, plantes amb flors només masculines, i plantes amb flors només femenines.
Les bràctees de les flors femenines són lleugerament espinoses, punxen si les pressiones. Les masculines no. (font imatges: Gobierno de Aragón).
Si la trobeu, deixeu de segar el camp i aviseu a Sanitat Vegetal, per comprovar si ho és.
Si ho és cal arrancar totes les plantes per cremar-les i evitar que escampin llavor.
En cas detectar la mala herba, o de dubte, contacteu amb les diferents seccions territorials del Servei de Sanitat Vegetal del DACC.
Jordi Serra
Cap de la Secció d’Agricultura i Sanitat Vegetal a SSTT Girona