boto retorn a inici
MENÚ

ESTRATÈGIES PER REDUIR EL CONTINGUT EN FÒSFOR I POTASSI DE SÒLS AMB CONTINGUTS EXCEDENTARIS D’AQUESTS NUTRIENTS

Dimecres, 28 d'agost 2024

Cada cop hi ha més sòls agrícoles amb continguts molt alts de fòsfor i/o potassi assimilable. La normativa actual (Decret 153/2019) defineix la necessitat de fertilitzar i gestionar les parcel·les afectades de manera que, a mig termini, es redueixin aquests continguts.

L’aplicació reiterada de fertilitzants NPK -que contenen nitrogen (N), fòsfor (P) i potassi (K)- dosificant-los amb criteri N (aportar el N que el cultiu necessita) sol ser la causa d’aquests continguts elevats. Sovint aquests fertilitzants, dosificats amb aquest criteri, acaben aportant una major quantitat de P i K del que els cultius necessiten; i aquests nutrients s’acumulen en el sòl. Això es dona especialment en el cas d’aportacions de materials orgànics (dejeccions ramaderes o derivats), però també es pot produir per l’aportació excessiva o inadequada de fertilitzants minerals.

Quan en una parcel·la agrícola s’ha assolit un elevat nivell de P i/o K assimilables en el sòl, cal plantejar-se l’objectiu de reduir aquests nivells, no només perquè ho diu la normativa, si no també per qüestions agronòmiques i ambientals. Per assolir aquest objectiu cal modificar les pràctiques agrícoles (de fertilització i altres) habituals.

Quines pràctiques poden reduir el contingut en fòsfor i/o potassi assimilables del sòl?

Per a reduir els nivells de P i/o K, s’ha de modificar el balanç d’entrades i sortides d’aquests nutrients en la parcel·la, actuant en alguna (o les dues) d’aquestes direccions:

Pràctiques que poden reduir les aportacions de P i K i que no limiten la producció dels cultius:

No aplicar dejeccions ramaderes o reduir-ne la dosi significativament. Amb les dejeccions ramaderes es solen aportar quantitats de P més elevades de les que el cultiu pot extreure. Si s’apliquen dosis baixes de dejeccions caldrà assegurar que no s’aporta més P i/o K que les extraccions que realitzarà el cultiu. És necessari conèixer el contingut en N, P i K de les dejeccions que s’apliquen (veure codis QR al final de l’article). En definitiva, cal dosificar amb criteri P i/o K, en lloc del criteri N.

Si es deixen d’aplicar dejeccions ramaderes, pot ser necessari aportar N al cultiu, en forma de fertilitzants minerals o altres que no continguin P i K.

Pràctiques que permeten augmentar les extraccions de P i K:

Qualsevol pràctica que permeti incrementar la producció del cultiu contribuirà a augmentar les extraccions de nutrients. La transformació en reg (no sempre fàcil ni senzilla), la implantació de dos cultius cada any, una adequada rotació de cultius són algunes d’aquestes pràctiques. Paga la pena valorar la possibilitat d’implementar alguna d’aquestes pràctiques.

Reduir el contingut en P i/o K del sòl d’una parcel·la pot permetre, després de diversos anys, continuar aplicant dejeccions en aquesta parcel·la. Si no, difícilment s’hi podrà mantenir aquesta pràctica de forma sostenible.

Informació complementària

Part de la informació que es presenta s’ha obtingut de treballs que s’han realitzat en el marc de:​​

P-K OPTIM: Mètodes eficients i sostenibles per reduir el contingut en fòsfor i potassi del sòl en situacions excedentàries. Activitat demostrativa de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

Plans per la millora de la fertilització agrària a les Comarques Gironines, el Vallès i Osona, finançats pel DARP-Generalitat de Catalunya.​​


AUTORS

  • Ivet Caballé

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Francesc Domingo

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Pau Solé

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Elena González

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram