El blat de moro modificat genèticament es cultiva a Catalunya des del 1998 i actualment ocupa una superfície de més del 50% del total. Cal conèixer les condicions i les obligacions normatives que s’han de complir per produir-lo i les bones pràctiques que s’han de seguir per tal de conservar l’efectivitat d’aquesta tecnologia i permetre una bona convivència d’aquest cultiu al territori.
Actualment, l’únic organisme modificat genèticament (OMG) autoritzat pel seu cultiu a la Unió Europea és el blat de moro modificat genèticament que conté la modificació genètica MON810, la qual li confereix resistència a certs lepidòpters (“taladres” o barrinadors Sesamia nonagrioides Lef. i Ostrinia nubilalis), també conegut com a blat de moro Bt.
A Catalunya es permet el cultiu de les diferents varietats comercials de llavor del blat de moro amb aquesta modificació concreta, que comercialitzen les empreses productores i distribuïdores, un cop inscrites als Registres oficials de llavor.
En general, les varietats de blat de moro modificat genèticament que continguin únicament la modificació MON810, ja autoritzada, es poden cultivar en les mateixes condicions que el blat de moro convencional.
No obstant això, existeixen les següents restriccions:
Els titulars de les explotacions que produeixen blat de moro modificat genèticament autoritzat per al cultiu a Catalunya tenen les següents obligacions:
Al respecte del cultiu de blat de moro modificat genèticament (MG) es recomana l’aplicació de les bones pràctiques presentades per l’Associació Nacional d’Obtentors Vegetals (ANOVE) en la guia de bones pràctiques per al cultiu del blat de moro modificat genèticament (MG) que ha elaborat i difós entre el sector, en forma de tríptic, per beneficiar el manteniment sostenible del medi i respectar la convivència dels cultius al territori. En referència a aquestes bones pràctiques, podem destacar:
L’administració de la Generalitat de Catalunya vetlla per garantir el compliment de les obligacions relacionades amb el cultiu d’OMG en el territori. Més concretament, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha establert i executa els següents plans de vigilància i control:
Els incompliments de les obligacions establertes per normativa pel cultiu d’OMG poden incórrer en infraccions. Els diferents tipus d'actuacions que es poden posar en marxa com a conseqüència de la detecció d'un incompliment són:
Sancions: en aquells casos tipificats com a infracció en la legislació d’OMG
Decret 62/2015, de 28 d'abril, pel qual s'estableixen mesures per a l'exercici de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria dels organismes modificats genèticament (DOGC Núm. 6862 – pàg. 1 - 30.4.2015).
Ordre APA/1083/2018, de 8 d'octubre, per la qual es dicten mesures per evitar la contaminació transfronterera derivada del cultiu de blat de moro modificat genèticament vers els estats membres veïns en els quals estigui prohibit el cultiu d'aquests organismes modificats genèticament (BOE Núm. 252 – Sec I Pàg. 100868 - 18.10.2018).
Reglament CE 1830/2003, del Parlament Europeu i del Consell, de 22 de setembre, relatiu a la traçabilitat i l’etiquetatge d’OMG, i a la traçabilitat dels aliments i pinsos produïts a partir d'aquests, i pel qual es modifica la Directiva 2001/18/CE (DOUE L268/24 – 18.10.2003).
Web amb informació sobre organismes modificats genèticament del DARP
Full informatiu del cultiu comercial d’organismes modificats genèticament, número 1/2018,
ANOVE: Guia Técnica i de bones pràctiques per al cultiu del blat de moro Bt
Servei d’Ordenació Agrícola
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació