Les baixes temperatures dels dies 13, 14, 15 i successius han tingut una incidència variable segons zones de cultiu, espècies i estat del cultiu. En els casos més extrems les colzes amb menys de 2 fulles han sofert una pèrdua de planta del 100%, després l’espècie amb incidència més evident ha esta l’ordi en les zones de regadiu, després les colzes i el pèsol, el blat ha estat l’espècie menys afectada.
La segona quinzena de gener es van poder observar en els nostres camps danys evidents per gelades en diverses especies com el ordi, colza i pèsol entre altres i en casos de sembres tardanes de colza amb menys de 2 fulles el cultiu va desaparèixer.
Dins de les diferents plataformes d’assaigs que l’IRTA té a reu del territori català, tant als secans Frescals, semifrescals i semiàrids es van observar danys, però la zona on es van observar danys més evidents va ser als Regadius de Lleida a la localitat de Sucs. Durant les nits del 13, 14 i 15 de gener es van enregistrar temperatures mínimes de fins -7 °C després d’un període de temperatures suaus que havien afavorit el bon desenvolupament del cultiu, es va passar de temperatures mínimes el dia 11 de gener de 18 °C a temperatures mínimes de -7 °C el dia 12, amb una oscil·lació tèrmica de 25 °C (Figura 1 i 2).
Els danys més importants en aquesta localitat es van detectar en sembres tardanes de Colza que estaven germinant i fins a l’estadi de les dues primeres fulles, on el cultiu va desaparèixer en la seva totalitat. Pel que fa a la resta de cultius el cultiu on es van observar danys més vidents va ser en ordi, seguit del pèsol i la colza en estadi més avançat, el blat va ser l’espècie menys afectada. En les Taules 1 i 2 es mostren les diferències d’afectació detectades segons les diferents varietats presents en els assaigs en aquesta zona, d’aquelles espècies en que es va detectar danys.
També es van observar danys per les gelades en altres zones on aquesta incidència climàtica és més habitual, en uns casos les baixades de temperatura van ser més elevades que als Regadius de Lleida (Oliola), en canvi en altres zones més elevades la temperatura no va baixar tant (Solsona). Veure figura 3.
A les taules 3, 4, 5 i 6 es mostren les diferències d’afectació detectades segons les diferents varietats presents en els assaigs en la zona de secans semifrescals i secans frescals, d’aquelles espècies en que es va detectar danys.
Josep Anton Betbesé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Serra
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Teresa Font
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Roser Sayeras
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Joan Fañé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Andrea López
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles