Després de 4 anys d’assaig la varietat que han mostrat millor comportament productiu ha estat AVRIL, amb 3 anys d’assaig han destacat BALTIMOR i ES GENERATOR. Amb 4 anys d’assaig també hi ha varietats com PANORAMIX que destaquen pel seu elevat contingut de proteïna en el gra.
En primeres dates de sembra, amb sembres a finals d’abril i principis de maig, en les nostres zones productores, els cicles que de soja que s’adapten més son el I i II.
PRODUCCIÓ
A la taula 1 es mostren els resultats productius plurianuals de les darreres campanyes combinats amb els de la campanya 2024 a la dreta de la taula. Les varietats AVRIL (+37%) de cicle I ha estat la varietat que ha mostrat un millor comportament en primera data de sembra després de quatre anys d’assaig i 5 assaigs, amb 3 anys d’assaig han destacat BALTIMOR (+24%) i ES GENERATOR (+20%) sense diferències estadísticament significatives entre elles.
QUALITAT DEL GRA
A la taula 2 es mostren els resultats de qualitat del gra de les varietats assajades la campanya 2024. La mitjana de l’assaig pel que fa al contingut de proteïna en gra ha estat del 39,6%, una mica per davall del que seria necessari per la seva comercialització per alimentació humana.
La varietat AVRIL (70.7 kg/hl) ha estat la que ha donat un pes específic del gra més elevat. Les varietats NAV555 (42,8), ELEONORA (42,5%) i PANORAMIX (42.2%) han destacat amb un contingut superior de proteïna en la campanya 2024.
En les sembres més primerenques ens costa d’assolir una mitjana de les varietats en assaig del 40% de contingut de proteïna del gra com es mostra en la figura1.
Amb les dades de les 2 últimes campanyes sembla que hi ha una relació inversa entre el nivell productiu d’una varietat i el seu contingut de proteïna, varietats més productives assoleixen uns continguts menors de proteïna que varietats menys productives, segons es mostra en la figura 3. Per altra banda segons mostra la figura 4 les varietats amb una floració més tardana mostren nivells de producció elevats.
Després de tres anys d’assaig veiem que hi ha varietats com AVRIL amb humitats del gra a collita inferiors a altres varietats. La varietat AVRIL ha mostrat un major pes específic del gra. També hi ha varietats com ISIDOR amb pesos de 1000 grans superiors a altres varietats, com es mostra a la figura 5.
La varietat PANORAMIX destaca pel seu bon contingut de proteïna en el gra després de tres campanyes en assaig, amb un 42,9% de mitjana, també hi ha varietats com AVRIL (24,2%) que presenten uns continguts més alts de greix en el gra que altres varietats, com podem veure a la figura 6.
El contingut de proteïna és un paràmetre a tenir en compte, sobre tot si volem destinar la collita a alimentació humana on ens solen demanar continguts de proteïna elevats, per sobre del 40%.
PARÀMETRES AGRONÒMICS
Si ens fixem en la data d’inici de floració i en la durada del període de floració de les varietats en assaig durant un mínim de tres anys (veure figura 7), totes les varietats tenen un inici de floració més tardà que la varietat testimoni ISIDOR i estan més temps en floració. Com es mostra a la figura 8, la durada de la floració també pot variar entre campanyes.
Un paràmetre a tenir en compte en el cultiu de la soja és l’alçada d’inserció de la primera beina per facilitar la collita i l’alçada total de planta relacionada amb la resistència a l’ajagut, a la figura 9 es mostra que varietats com BALTIMOR i ES CREATOR presenten alçades totals de planta relativament majors, i varietats com ISIDOR i BALTIMOR presenten alçades d’inserció de la beina principal superiors a altres varietats, que poden evitar pèrdues de gra en la collita.
Aquest paràmetre també varia molt entre campanyes com es pot veure en la figura 10 i dates de sembra més tardanes normalment presenten alçades de primera beina més elevades.
Com es mostra en la figura 11, després de tres anys d’assaig AVRIL i ISIDOR destaquen per mostrar un baix Stay green i per tant una major precocitat en la senescència de la planta. Per altra banda en el moment de la collita hi ha varietats com ISIDOR que gairebé no tenen fulles i varietats com BALTIMOR que encara en conserven una part.
A la Taula 3 es mostra un resum de les característiques de les varietats assajades durant un mínim de dos anys.
Es poden consultar totes les dades a l’apartat de resultats de les Xarxes de varietats a extensius.cat: https://extensius.cat/xarxes-de-varietats/
Josep Anton Betbesé
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Aitor Melero
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Teresa Font
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Jordi Santolino
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Andrea López
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles
Galotta Maria Florencia
IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles