boto retorn a inici
MENÚ

EL CULTIU ECOLÒGIC DE LA COLZA

Dimarts, 17 de setembre 2019

El cultiu de la colza en producció ecològica és força difícil degut a que és un conreu exigent en nitrogen i molt sensible a plagues, especialment al saltiró i meligethes. Tanmateix, és força interessant ja que s’adapta bé dins de les rotacions de cereals d’hivern, facilita el control de les males herbes i deixa un sòl molt ben estructurat, gràcies al seu potent sistema radicular pivotant. Això es tradueix en increments de collita dels dos cultius següents d’un 10%, segons els estudis del ITGA de Navarra. Quins són els punts crítics que cal tenir en compte per a tenir èxit en el cultiu ecològic de la colza?

Actualment a Catalunya es cultiven al voltant d’unes 300 ha de cultiu ecològic de colza, però encara no hi ha gaire experiència en el seu maneig. Per contra a França, aquest cultiu està força estès i sembla que té un potencial i interès creixent. En aquest article es fa un recull de l’experiència del seu cultiu a França adaptat a les nostres condicions que ens pot servir de referència.

En producció ecològica, com que els mitjans limitats de lluita fitosanitària directa per al control de les plagues són força limitats, resulta especialment imprescindible adoptar totes les mesures preventives culturals possibles.

Els rendiments normals en producció ecològica poden oscil·lar entre 1000 i 2.500 Kg/ha en funció dels anys i de les parcel·les.

PUNTS CLAU DE LA GESTIÓ DEL CULTIU ECOLÒGIC DE LA COLZA
Treball del sòl
Fertilització
Sembra
Desherbatge
Plagues

Tardor:

Llimacs

Saltiró o pulguilla

Primavera:

Meliguetes

Pugons

Plagues de la colza: A: Saltiró, B: Llimacs, C:Meligethes, D:pugons, E: Corc de la tija (Ceuthorhynchus napi), F: mosquit de la colza. Font: Phytoma núm. 247, Març 2013

Malalties

De moment, no tenim notícies, a casa nostra, de problemes significatius produïts per malalties.

Recol·lecció i comercialització

La qualitat estàndard del gra a la collita és:

En quant al mercat, hi ha demanda de colza ecològica, però la venda s’ha de gestionar en partides importants, per la qual cosa és convenient agrupar l’oferta de varis productors, cooperatives, etc.

AUTORS

  • Núria Armengol

    Unitat de Producció Agrària Ecològica

  • Pedro Cano

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram