boto retorn a inici
MENÚ

ÚS DEL ROLLER CRIMPER EN CONREUS EXTENSIUS

Dilluns, 20 de gener 2020

La intensificació de les tasques agrícoles en els conreus per a la gestió de les males herbes, la preparació del sòl o la incorporació d’insums pot degradar la qualitat del sòl i afectar la sostenibilitat dels sistemes de producció. En aquest sentit, al sembra directa sota coberta vegetal laminada és una innovadora alternativa que ajuda a protegir el sòl i reduir la competència de les males herbes, així com disminuir el temps de treball i consum d’energia.

En què consisteix aquesta tècnica ?

Es tracta d’establir una coberta vegetal densa (normalment un cereal) a principis de tardor. Unes setmanes abans de sembrar el conreu principal, es procedeix a passar el roller crimper, una eina que farà ajeure aquesta coberta vegetal sense pertorbar el sòl. Amb aquest pas es crea una capa vegetal gruixuda que actua d’encoixinat, de manera que es va incorporant progressivament matèria orgànica al sòl i ajuda a conservar la humitat del sòl, a reduir la incidència de plagues i, especialment, a prevenir el desenvolupament de vegetació arvense. 

Llavors es procedeix a fer una sembra directa del conreu principal. El sòl només es pertorba a nivell de línia de sembra, de 2 a 5 cm de profunditat. Com a resultat, es deixa una gran quantitat de residus al sòl i es proporciona una cobertura del 30 al 100% de la superfície del sòl. Els principals conreus amb els que s’utilitza aquesta tècnica són la soja i el blat de moro. La Universitat de Barcelona està experimentant aquesta tècnica en conreus hortícoles. 

En els darrers anys, el roller crimper, ha despertat un gran interès, especialment en els Estats Units. A Catalunya encara no s’ha estès el seu ús, tot i que comencen a haver iniciatives per assajar l’oportunitat i efectivitat d’aquest arreu en condicions mediterrànies.

Etapes
Possible rotació
Consulta la fitxa de difusió

FONT: Extracte de Vincent-Caboud L, Peigné J. Casagrande M., 2017. Semis direct de cultures de printemps sous couvert végétal roulé en agriculture biologique. Partie 1: Les apports de la recherche Nord-américaine. Edition ISARA-Lyon/ITAB

UNITAT DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA

DARP

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram