boto retorn a inici
MENÚ

LES RESERVES D'AIGUA AL SÒL DESPRÉS DE LA TARDOR-HIVERN 2024-2025: ANÀLISI I PERSPECTIVES

Dijous, 27 de març 2025

La disponibilitat d’aigua al sòl és un factor determinant per a la salut dels ecosistemes i la productivitat agrícola. L’anàlisi de les reserves hídriques després del període tardor-hivern permet avaluar l’estat actual del sòl i anticipar-ne la gestió en els mesos següents.

Des de l’Oficina del Regant, s’ha fet una anàlisi de la situació de les reserves d’aigua al sòl a Catalunya, tenint en compte les dades de precipitació acumulada en el període comprès entre l’1 d’octubre del 2024 i el 15 de març del 2025. A partir d’aquest estudi, presentem una sèrie de recomanacions per optimitzar la gestió de l’aigua al sòl, i s’estableixen algunes recomanacions per optimitzar la seva gestió.

Conceptes previs sobre l’aigua al sòl

El sòl actua com un dipòsit d’aigua que les plantes utilitzen per al seu desenvolupament. La seva capacitat de retenció d’aigua depèn de diversos factors, com la seva textura, estructura i contingut de matèria orgànica. Per entendre millor com es distribueix l’aigua al sòl, és fonamental conèixer els següents conceptes (il·lustració 1):

Il·lustració 1: Moviment de l'aigua al sòl

Però s’ha de tenir en compte la influència de la textura i l’estructura  del sòl davant aquesta capacitat d’emmagatzematge i d’alliberació d’aigua. Segons les seves característiques, podem distingir els següents tipus de sòls:

Resum de dades de precipitació acumulada tardor-hivern, per les 6 demarcacions

L’anàlisi de les dades de precipitació acumulada durant l’hivern 2024-2025 s’han extret  de les estacions meteorològiques distribuïdes per les diferents demarcacions de Catalunya i facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A continuació, es detallen les estacions utilitzades en l’estudi:

Tal com es pot observar en la il·lustració 2, s’han comparat les dades mitjanes del període d’acumulació de pluja dels darrers cinc anys (2019-2023) amb les de la campanya 2024-2025. Cal destacar que:

Il·lustració 2: Gràfic comparatiu de precipitació acumulada en el període 1/10 al 15/03 de la mitjana del anys 2019-2023 respecte el 2024

Així doncs, segons l’observació de l’evolució de les precipitacions acumulades durant la tardor-hivern 2024-2025, podem concloure:

  • Octubre 2024: Les pluges van recarregar les reserves d’aigua del sòl, dificultant en alguns casos la preparació per a la sembra, però afavorint la postcollita dels cultius llenyosos.

  • Novembre 2024: Precipitacions dins la mitjana, excepte a Tarragona i Terres de l’Ebre, on es van registrar forts aiguats.

  • Desembre 2024 i Gener 2025: Pluviometria dins la mitjana o lleugerament inferior, amb un gener particularment sec.

  • Febrer-Març 2025: Les pluges i nevades a finals de febrer i principis de març han afavorit ompliment dels perfils del sòl (il·lustració 3) i, també, dels embassaments.
Il·lustració 3: Perfil de sòl recarregat en els primers 18 cm.
Imatge cedida per David Tous - Saf Sampling Water

Conclusions i recomanacions

En aquests moments, els cultius es troben en estadis de creixement en què les seves necessitats hídriques són baixes, principalment per dos motius: d’una banda, l'ETo (evapotranspiració de referència) és encara reduïda, tot i que anirà augmentant progressivament amb el pas del temps en funció de la radiació solar i la temperatura; d’altra banda, els cultius presenten una massa vegetativa reduïda. A mesura que el desenvolupament vegetatiu avanci, de manera paral·lela a l’augment de l’ETo, també s’incrementaran les necessitats de reg.


AUTORS

  • Oficina del Regant

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram