boto retorn a inici
MENÚ

SITUACIÓ ACTUAL DE L’AMARANTHUS PALMERI A CATALUNYA

Dilluns, 27 d'abril 2020

Actualment, les principals infestacions d’Amaranthus palmeri es troben a la comarca del Segrià on provoca pèrdues importants al cultiu de blat de Moro. La presència de plantes aïllades en d’altres comarques com la Noguera, Pla d’Urgell o Osona fa que sigui molt important, estar atents per poder detectar la mala herba i  actuar ràpid per eliminar-la abans que s’estengui per d’altres zones. 

L’estiu de 2018 és van detectar a Catalunya les primeres infestacions d’Amaranthus palmeri en camps de blat de moro. Actualment la mala herba està localitzada majoritàriament a la comarca del Segrià on s’han detectat infestacions que han provocat pèrdues de rendiment importants en el cultiu (Foto 1). Es comencen a detectar alguns focus i  plantes aïllades en camps dels municipis de la Noguera, Pla d’Urgell i també alguna planta a Osona. D’aquí la importància d’actuar ràpid, d’estar especialment atents a la presència d’aquesta mala herba i poder eliminar-la abans que deixi llavor i s’estengui. 

Imatge 1: Detall d’un camp de blat de moro infestat d’Amaranthus palmeri 

Actualment, es troba afectant més de 200 ha dels municipis d’Alguaire,  Almacelles, Almenar, Benavent de Segrià, La Portella, Lleida, Menàrguens, Torrefarrera,  Torre-Serona i Vilanova de Segrià (Figura 1)  La seva dispersió és molt ràpida, pel que és molt important poder-la detectar precoçment i eliminar-la abans que s’estableixi en altres zones que no la tenen. 

Figura 1: Distribució actual de l’Amaranthus palmeri a Catalunya 

Atès el seu ràpid creixement és difícil fer un tractament herbicida en el moment adequat en postemergència pel que és recomanable, si es té sospita de la presència d’aquesta mala herba, l’aplicació d’un producte herbicida de preemergència. S’ha observat que herbicides com el Metolaclor i l’Isoxaflutol + Tiencarbazona presenten bones eficàcies. En postemergència herbicides com el DicambaTembotrionaMesotriona  o Sulcotriona presenten bons controls si s’apliquen quan la mala herba no supera les 4-6 fulles o els 10 cm d’alçada. 

Com es distingeix? 

Les característiques que més ens poden ajudar a distingir  aquesta mala herba són: 

Imatge 2:  Detall de la fulla d’A. palmeri amb el pecíol més llarg que el limbe 
Imatge 3: Detall de la tija sense pilositat 
Imatge 4: Detall de les infloresecències (Esquerra femenina i dreta masculina) 

Podeu trobar informació tècnica més detallada al web del DARP: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_males_herbes/dar_males_herbes_destacades/amaranthus-palmeri/  i al web de Ruralcat  https://ruralcat.gencat.cat/noticia/-/journal_content/2002/20181/6760504/l-oficina-de-sanitat-vegetal-descriu-les-caracteristiques-de-l-herba-invasora-amaranthus-palmeri  

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va publicar  l’Ordre ARP/172/2019 https://portaljuridic.gencat.cat/ca/pjur_ocults/pjur_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=857167&language=ca_ES, de 10 de setembre per la qual es declara l’existència de la mala herba Amaranthus palmeri i es qualifica d’utilitat pública la lluita contra ella.  Aquesta ordre   estableix que s’ha de donar avís urgent al Servei de Sanitat Vegetal cas de detectar aquesta mala herba, amb la finalitat de poder prendre les mesures més eficients per a combatre-la i evitar la seva propagació. 

AUTORS

  • Josep Mª Llenes

    Unitat de Bones Pràctiques Fitosanitàries i Cobertura Vegetal DRAP

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram