boto retorn a inici
MENÚ

RESULTATS DELS ASSAIGS DE SOJA EN PRIMERA DATA DE SEMBRA

Dijous, 27 de març 2025

Després de 4 anys d’assaig la varietat que han mostrat millor comportament productiu ha estat AVRIL, amb 3 anys d’assaig han destacat BALTIMOR i ES GENERATOR. Amb 4 anys d’assaig també hi ha varietats com PANORAMIX que destaquen pel seu elevat contingut de proteïna en el gra.

En primeres dates de sembra, amb sembres a finals d’abril i principis de maig, en les nostres zones productores, els cicles que de soja que s’adapten més son el I i II.

PRODUCCIÓ

A la taula 1 es mostren els resultats productius plurianuals de les darreres campanyes combinats amb els de la campanya 2024 a la dreta de la taula. Les varietats AVRIL (+37%) de cicle I ha estat la varietat que ha mostrat un millor comportament en primera data de sembra després de quatre anys d’assaig i 5 assaigs, amb 3 anys d’assaig han destacat BALTIMOR (+24%) i ES GENERATOR (+20%) sense diferències estadísticament significatives entre elles.

Taula 1. Assaig de varietats de soja. Primera data de sembra, cicles llargs. Anàlisi de la producció plurianual i de l’última campanya. Rendiments mitjans per varietat, índex sobre tractament testimoni (T) i test de separació de mitjanes. Actualitzat campanya 2024.

QUALITAT DEL GRA

A la taula 2 es mostren els resultats de qualitat del gra de les varietats assajades la campanya 2024. La mitjana de l’assaig pel que fa al contingut de proteïna en gra ha estat del 39,6%, una mica per davall del que seria necessari per la seva comercialització per alimentació humana.

La varietat AVRIL (70.7 kg/hl) ha estat la que ha donat un pes específic del gra més elevat. Les varietats NAV555 (42,8), ELEONORA (42,5%) i PANORAMIX (42.2%) han destacat amb un contingut superior de proteïna en la campanya 2024.

Taula 2. Assaig de varietats de soja. Primera data de sembra, cicles llargs. Anàlisi de la qualitat del gra. Valors dels diferents paràmetres mitjans per varietat, índex sobre tractament testimoni (T) i test de separació de mitjanes. Campanya 2024.

En les sembres més primerenques ens costa d’assolir una mitjana de les varietats en assaig del 40% de contingut de proteïna del gra com es mostra en la figura1.

Figura 1. Contingut de proteïna del gra mitjà dels assaigs de les campanyes de les darreres campanyes.

Amb les dades de les 2 últimes campanyes sembla que hi ha una relació inversa entre el nivell productiu d’una varietat i el seu contingut de proteïna, varietats més productives assoleixen uns continguts menors de proteïna que varietats menys productives, segons es mostra en la figura 3. Per altra banda segons mostra la figura 4 les varietats amb una floració més tardana mostren nivells de producció elevats.

Figura 3. Índex productius respecte el contingut de proteïna de cada varietat, 1a data sembra. Mitjana de 2 campanyes, 2 assaigs. Campanya 2024.

Figura 4. Índex productius respecte la data d’inici de floració de cada varietat, 1a data sembra. Mitjana de 2 campanyes, 2 assaigs. Campanya 2024.

Després de tres anys d’assaig veiem que hi ha varietats com AVRIL amb humitats del gra a collita inferiors a altres varietats. La varietat AVRIL ha mostrat un major pes específic del gra. També hi ha varietats com ISIDOR amb pesos de 1000 grans superiors a altres varietats, com es mostra a la figura 5.

Figura 5. Humitat del gra en el moment de la collita, pes específic del gra i pes de 1000 grans. Valors mitjans per varietat. Cicles llargs, 1a data de sembra. Sucs (el Segrià). Campanyes 2022, 2023 i 2024.

Figura 6. Contingut de proteïna i greix del gra. Valors mitjans per varietat. Cicles llargs, 1a data de sembra. Sucs (el Segrià). Campanyes 2022, 2023 i 2024.

La varietat PANORAMIX destaca pel seu bon contingut de proteïna en el gra després de tres campanyes en assaig, amb un 42,9% de mitjana, també hi ha varietats com AVRIL (24,2%) que presenten uns continguts més alts de greix en el gra que altres varietats, com podem veure a la figura 6.

El contingut de proteïna és un paràmetre a tenir en compte, sobre tot si volem destinar la collita a alimentació humana on ens solen demanar continguts de proteïna elevats, per sobre del 40%. 

PARÀMETRES AGRONÒMICS

Si ens fixem en la data d’inici de floració i en la durada del període de floració de les varietats en assaig durant un mínim de tres anys (veure figura 7), totes les varietats tenen un inici de floració més tardà que la varietat testimoni ISIDOR i estan més temps en floració. Com es mostra a la figura 8, la durada de la floració també pot variar entre campanyes.

Figura 7.  Inici de floració i durada de la floració (dies respecte la varietat ISIDOR). Assaigs de varietats en primera data de sembra, cicles llargs. Sucs (el Segrià). Campanyes 2022, 2023 i 2024.

Figura 8. Durada de la floració de la varietat AVRIL (dies) corresponents a la campanya 2021, 2022, 2023 i 2024.

Figura 9.  Alçada de planta i inserció de la primera beina (cm). Assaigs de varietats en primera data de sembra, cicles llargs. Sucs (el Segrià). Campanyes 2022, 2023 i 2024.

Un paràmetre a tenir en compte en el cultiu de la soja és l’alçada d’inserció de la primera beina per facilitar la collita i l’alçada total de planta relacionada amb la resistència a l’ajagut, a la figura 9 es mostra que varietats com BALTIMOR i ES CREATOR presenten alçades totals de planta relativament majors, i varietats com ISIDOR i BALTIMOR presenten alçades d’inserció de la beina principal superiors a altres varietats, que poden evitar pèrdues de gra en la collita.

Aquest paràmetre també varia molt entre campanyes com es pot veure en la figura 10 i dates de sembra més tardanes normalment presenten alçades de primera beina més elevades.

Figura 10.  Alçada de inserció de la primera beina (cm). Mitjana de l’assaig de varietats en primera data de sembra, cicles llargs. Sucs (el Segrià). Campanyes 2022, 2023 i 2024.

Com es mostra en la figura 11, després de tres anys d’assaig AVRIL i ISIDOR destaquen per mostrar un baix Stay green i per tant una major precocitat en la senescència de la planta. Per altra banda en el moment de la collita hi ha varietats com ISIDOR que gairebé no tenen fulles i varietats com BALTIMOR que encara en conserven una part.

Figura 11.  Stay green (0-5) i pèrdua de fulla en el moment de la collita (%). Assaigs de varietats en primera data de sembra, cicles llargs. Sucs (el Segrià). Campanyes 2022, 2023 i 2024.

Taula 3. Taula de característiques de les varietats de soja cicles llargs en sembres primerenques.. Actualitzat campanya 2024.

A la Taula 3 es mostra un resum de les característiques de les varietats assajades durant un mínim de dos anys.

Es poden consultar totes les dades a l’apartat de resultats de les Xarxes de varietats a extensius.cat: https://extensius.cat/xarxes-de-varietats/


AUTORS

  • Josep Anton Betbesé

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Aitor Melero

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Teresa Font

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Jordi Santolino

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Andrea López

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

  • Galotta Maria Florencia

    IRTA – Programa de Cultius Extensius Sostenibles

Web desenvolupada per Volcanic Internet
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram